БАН с отворено писмо до министъра на образованието

18:10, 30 окт 18 25 1238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската академия на науките призовава министъра на образованието Красимир Вълчев да предприеме спешни действия за отпадане на текстове от преходните и заключителни разпоредби на проектозакона за бюджета за 2019 година, които визират Националния институт по метеорология и хидрология. Оттам посочват, че посочените от тях текстове обезсмисляли усилията на ръководните органи на БАН – в отговор на апела на министър-председателя – да решат казуса „Национален институт по метеорология и хидрология“ съгласно Закона за БАН и Устава на БАН. Според тях това им дава основание да оттеглят участието си от споразумението, подписано миналия месец.

Ето какво се посочва в отвореното писмо:

Уважаеми господин Министър на образованието и науката,

С писмо до Вас изразихме мнение, че залегналите текстове в Преходните и заключителни разпоредби на Проектозакона за държавния бюджет за 2019 г. са силно притеснителни и противоречат както на подписаното на 18.09.2018 г. Споразумение № 0901‑120 между Българската академия на науките, Националния институт по метеорология и хидрология, Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ при КНСБ и Министерството на образованието и науката, така и на постигнатите с Вас договорки, потвърдени от Вас пред ОС на БАН.
Параграфите §1(1), §3(1) и §6 от Преходните и заключителни разпоредби на Проектозакона за държавния бюджет за 2019 г. са противоконституционни и противозаконни и напълно обезсмислят продължителните усилия на ръководните органи на БАН – в отговор на апела на Министър-председателя – да решат казуса „Национален институт по метеорология и хидрология“ съгласно Закона за БАН и Устава на БАН.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама