Ученици от Разград искат да пратят робот на състезание в Москва

17:10, 30 окт 18 25 1320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ученически клуб по роботика от Разград се класира за финала на престижно международно състезание за млади инженери в Москва. Талантливите деца ще се конкурират с над 7000 детски инженерни екипа от цял свят, но пътуването им до руската столица все още не е сигурно заради липса на финанси.

Роботът, класиран за участие на състезанието в Москова, учениците от Клуб QWERTY към разградско ОУ „Васил Левски” конструирали за седмица. Машината трябва да може да изпълнява мисии на друга планета и за това децата вложили много усилия в създаването му.

„Машина, която има различни функции, трябва да почиства, да носи най-малко тежест 10 килограма, ще сложим камери на робота, за да предава информация, и за да сме наясно какво прави робота, той трябва да може да излиза от совалка”, обяснява деветокласничката Мария Шишкова пред bTV.

Учениците от Разград са и национални шампиони по роботика за ученици, а работата с новите технологии ги стимулира да продължат и с развитието си, като млади инженери. „Те имат хъс и желание да преконструират бъдещето, тоест те искат да са хората които да се намесят в бъдещето и да помогнат този сят да се развива още по-бързо технологично, за да могат и те да му се радват”, споделя ръководителят на клуба Венелин Николов.

За участие на състезанието в Москва, което ще се състои на 11 декември са нужни 10 000 лева, които училището и родителите на децата не могат да осигурят, за това разчитат на вече стартирала дарителска кампания.

Всички, които желаят да помогнат, могат да направят дарение по банков път по сметката на ОУ „Васил Левски“ – Разград, с изрично основание „Средствата да се ползват от Клуб по роботика „QWERTY“.

Данните на училището са:

BG60TEXI 9545 3105 9868 00

TEXIBGSF

Тексимбанк АД

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама