Екип на "Четири лапи" евакуира животни от незаконен зоопарк в Албания

20:40, 29 окт 18 / Свят 25 1166 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екип на международната организация за защита на животните „Четири лапи“ вчера евакуира 11 животни в критично състояние от зоопарка в албанския град Мбростар, област Фиер. Акцията се проведе съвместно с местното Министерство на туризма и околната среда и полицията, съобщават от организацията.

Животните, сред които трикрака мечка и три лъва, временно са настанени в зоопарка в Тирана. След като състоянието им бъде стабилизирано, „Четири лапи“ ще ги премести в спасителни центрове, които предлагат близки до естествената им среда условия.

Поради съображения за сигурност акцията беше изненадваща и полицията се наложи да разбие вратите на зоопарка, за да осигури достъп на спасителните екипи. Според немския ветеринарен лекар д-р Марк Гьолкел всички животни са били в лошо състояние: „Това, което видяхме, беше шокиращо: малки клетки с объркани животни, потънали в мръсотия. Един от лъвовете, Ленси, има подуване на конюнктивата на лявото око, което трябва да бъде лекувано. Трикракият мечок Души е изключително слаб и с ясни признаци на сериозни поведенчески проблеми“.

„Четири лапи“ следи състоянието в зоопарка в Мбростар от 2015 г. Поради законови пречки обаче до този момент организацията нямаше как да се намеси. В средата на октомври снимки на животните в зоопарка и ужасните условия, в които те живеят, бяха публикувани в различни европейски медии и предизвикаха вълна от недоволство и критики. Зоопаркът в Мбростар дори беше обявен за най-лошият в Европа и за „зоопарк от ада“.

Международният екип на „Четири лапи“, участвал в спасителната акция, включваше експерти от Австрия, Албания, Германия, Косово, Румъния, както и екип от Парка за танцуващи мечки край Белица.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама