Откриха механизъм, който допринася за алкохолна зависимост

18:40, 29 окт 18 25 2770 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американски невролози откриха механизъм, който допринася за възникване на алкохолна зависимост, както и за поява на неин рецидив у бивши любители на чашката, които от няколко години са въздържатели, съобщава сайтът MedicalXpress, пише БТА.

Изследването е извършено с плодови мушици. Специалистите обучили насекомите да откриват алкохол. След това у мушиците били отключени различни гени, които могат да бъдат въвлечени във формиране на алкохолна зависимост.

Оказало се, че един от гените кодира протеина Notch, който е с важна роля за развитието на нервната система у дрозофилите. Този протеин се среща и в клетките на други животни.

Известно е, че Notch е част от обширна сигнална мрежа, която включва също D2-подобен рецептор - протеин, разпознаващ невромедиатора допамин. Той предизвиква усещане за удоволствие и удовлетворение. Именно той е свързан и с пристрастяване към алкохола. Въздействието на алкохола върху Notch обаче не предизвикало изменения в количеството на D2-подобния рецептор, а довело до замяна на аминокиселина в протеиновата последователност.

Подобен механизъм може да съществува и у хората. Това би обяснило продължителните изменения в биохимията на мозъка при употреба на алкохол. По мнението на учените, замяната на рецептора е главната причина за формиране на алкохолна зависимост.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама