Новоизбраният бразилски президент обяви, че няма да робува на идеологии

12:10, 29 окт 18 / Свят 25 982 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Победителят на президентските избори в Бразилия - крайнодесният депутат Жаир Болсонаро смята, че страната се нуждае от "добър министър на външните работи". Болсонаро направи това заявление по време на обръщение към населението в неделя, разпространено чрез социалните мрежи.

"Ние имаме желание да се сближим с различни страни по света, без да се ръководим от идеология. Затова се нуждаем от добър министър на външните работи", подчерта новият президент на най-многолюдната южноамериканска държава, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

В предишно обръщение Болсонаро обеща да поддържа тесни връзки с "най-развитите" страни и да възвърне "уважението на международната общност" към Бразилия. По време на предизборната кампания той твърдеше, че има намерение да преориентира външната политика на страната към САЩ, Израел и Западна Европа. Редица експерти смятат, че с Болсонаро начело на страната, Бразилия ще намали участието си в БРИКС.

В неделя се състоя вторият тур на изборите за президент в Бразилия. След преброяване на 99,91% от бюлетините Болсонаро печели 55,15% от гласовете. За неговия опонент — кандидата на лявата Партия на трудещите се Фернандо Хадад — са гласували 44,85% от гражданите. Новият президент официално ще встъпи в длъжност на 1-ви януари 2019 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама