Китай планира да построи първото постоянно летище в Антарктика

18:45, 28 окт 18 / Свят 25 1189 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китай планира до няколко години да изгради първото постоянно действащо летище на Южния полюс, което ще доведе до развитието на туризма, както и до лесния достъп на изследователски екипи с цел експедиции.

Според източника това летище ще бъде изградено директно върху ледника, покриващ повърхността на Антарктида. "Преди година проведохме изследвания, за да изберем местоположението на бъдещ постоянен обект - място, където ледената маса се измества леко и равномерно", съобщи един от организаторите на проекта.

Специалистът подчерта, че за да изпълни такава задача, ще е необходимо да се координират полети с редица държави, способни да осигурят подкрепа за временни кацания - полярният самолет Xueing 601 на Китай, който се предвижда да бъде експлоатиран за такива дълги маршрути, ще трябва да осъществява междинни кацания за поддръжка, зареждане с гориво или в случай на лошо време.

Пекин активно участва в полярни изследвания.. На Южния полюс Китайската народна република понастоящем разполага с четири станции . Последниата е открита през 2014-а година. В бъдеще Китай планира да изгради пета изследователска база. Китайската страна проявява засилен интерес към Антарктида, което свидетелства за постоянно нарастващите усилия за проучването й.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама