Народен представител от ГЕРБ: Спешно се нуждаем от повече млади хора в системата на образованието

10:12, 27 окт 18 / Култура 25 1784 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Има сериозен недостиг на учители по математика и природни науки. С общи усилия и в спешен порядък трябва да направим така, че да привлечем повече млади хора в образователната система. Това коментира народният представител от Парламентарната група на ГЕРБ Таня Петрова на провеждащия се във Варна Дискусионен клуб на Българската асоциация на частните училища. „Преобладаващата част от учителите са на около 50-годишна възраст. Само преди дни излезе доклад на Европейската комисия с тревожната статистика, че 43% от учителите в България ще се пенсионират в близките 10 години”, допълни варненският депутат.


„Целият ми професионален път е преминал в образователната система и знам, че проблемът с недостига на учители стои както пред общинските и държавните училища, така и пред частните. Затова е важно да обединим усилията си в търсенето на работещи решения. Това е безспорен приоритет на Министерството на образованието и науката, което вече инициира конкретни стъпки за подготовката на необходимите кадри. Нека подкрепим усилията му с идеи и предложения! Колегите в министерството и в ресорната парламентарна комисия са диалогични и отворени за мнения и въпроси. С предложенията си можете да допринесете за положителните резултати”, апелира Таня Петрова, която е дългогодишен директор на ОУ „П. Р. Славейков” в морската столица.
Като член на комисията по образованието и науката в 44-то Народно събрание тя увери, че темата за частното образование присъства в обсъжданията по време на заседанията.


„Наш дълг е да съхраняваме и обогатяваме просветните си традиции, защото доброто и качествено образование е отговорност на всеки един от нас”, изтъкна Таня Петрова в обръщението си към представителите на асоциацията. Те бяха приветствани и от председателя на комисията по образование във варненския Общински съвет Славчо Славов.
В двудневния форум участват също експерти от МОН, от община Варна и РУО-Варна. Дискусионният клуб започна в петък следобед с обсъждането на въпроси, свързани с организацията на работа, с ролята на лидерството, творческото мислене и иновациите в образователния процес, а днес акцент ще бъде поставен върху финансовите аспекти на частното обучение. В рамките на събитието стана ясно, че в министерството се разработва единен електронен дневник за нуждите на всички училища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама