Бареков топи Симеонов в Европа

16:15, 26 окт 18 / Политика 25 1555 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Евродепутатът Николай Бареков е изпратил сигнал до Европейския съд за правата на човека в Страсбург, в който описва действията от последната седмица на вицепремиера Валери Симеонов и моли да бъде извършена надлежна проверка по случая.

Документът е адресиран още до премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и директора на Национална следствена служба Борислав Сарафов.

След като в сигнала описва събитията у нас, Бареков констатира, че Валери Симеонов е нарушил редица национални, европейски и международни правни норми.

„С изказването този представител на държава - членка на ЕС си позволи да погази основни демократични принципи и национални и международни документи, гарантиращи правата на човека. В това число: Всеобщата Декларация за правата на човека приета през 1948 г. от Общото Събрание на ООН; Конвенцията за правата на детето (1989); Международна конвенция за елиминиране на расовата дискриминация (1965); Конвенцията за елиминиране на всички форми на дискриминация срещу жени; Конвенцията срещу тормоз и други форми на жестокост, нечовешко или деградиращо отношение (1984); Конвенцията за правата на лицата с увреждания (2006) и други.”, пише в документа Бареков. 

От изложеното в сигнала става още ясно, че Валери Симеонов е нарушил и основни конституционни норми.

„В своя чл. 6, ал. 1 Конституцията на Р България прогласява, че всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. Не е допустимо ограничаването на права на основанията по чл. 6, ал. 2 от Конституцията. Сред тях е и личното положение. То се определя от физическите, психическите и интелектуалните специфики на отделния човек, в това число и на хората с увреждания. Като се изключи конституционно ограниченото активно и пасивно избирателно право (чл. 42, ал. 1 и чл. 65, ал. 1 от Конституцията), правата на тези лица са неограничими на основание на тяхното лично положение. В Чл. 29, ал. 1 пък изрично се отбелязва, че никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация”, допълва още Бареков . 

Евродепутатът споделя в документа и основателни по думите му обществени съмнения за това, че на територията на Министерски съвет вицепремиерът внася и употребява психотропни и упойващи вещества.

„Последователната неадекватност на Валери Симеонов създаде основателни съмнения у обществото и че лицето употребява психотропни вещества. Фактът, че част от неприсъщите за представител на държавата изказвания са направени в сградата на Министерски съвет на Р България поставя на дневен ред сред гражданите и въпросите дали се осъществява контрол на лицата, пристъпващи прага на сградата, внасят ли се незаконно наркотични вещества, кой и как извършва проверката”, се казва в сигнала. 

Според Бареков поведението на българския вицепремиер води и до основателни съмнения за това, че лицето следва идеите на евгениите, които налагат идеята за недопускане на раждане на поколения с аномалии, налагане на расова политика, целяща създаването на чиста раса и дискриминация на хора, родени с увреждания.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама