Хикикомори - новият бич на японското общество

10:30, 28 окт 18 25 2728 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Страната на изгряващото слънце е с население 126 милиона души. От тях, 10 процента са  избрали доброволното изгнание и затвор между 4 стени. Хикимори са специфичен тип хора, които са припознали самотата като начин на живот, пише Vesti.bg.

Това е доброволен отказ от живот сред хората, както и излизане извън рамките на дома. Все повече млади японци, някои от които тийнейджъри избират да прекарат времето си така, тъй като не виждат смисъл да бъдат част от света.

Те пазаруват всичко онлайн, от дрехи до хранителни продукти, работят от вкъщи, а тези, които все още не са завършили училище посещават специални онлайн часове, за да се сдобият с диплома. Дигиталните училища не са никак евтини, но дори това не отказва тийнейджърите от решението им да не се появят никога повече сред обществото.

Отказът от социални контакти сред младите хора в Япония достига застрашителни размери. Проучване сочи, че 40% от хората между 18 и 34 години никога в живота си не са имали интимен контакт и не смятат да имат.

Липсата на секс става толкова японска, колкото сакето и сумото.

За да се противопостави на страшното явление, при което хората отказват да излизат от стаите си, е създадена неправителствената организатия "New Start".

В нея доброволци започват да пишат писма до хората, избрали да живеят хикикомори. Те се надяват след време да успеят да стигнат до истински социален контакт с доброволните изгнаници и да успеят да ги върнат обратно в обществото.

Японската самота има отражение и върху броя на браковете, които се сключват. Все по-малко хора избират семейния начин на живот.

В редица големи японски градове мъже над 30 години се записват на курсове по гледане на бебета - икумен.

Там за няколко часа след работа те се грижат за изключително реалистични кукли бебета. Това "удоволствие" не е никак евтино, а цената му започва от 300 долара на месец. Курсистите обаче се надяват, че именно така могат да повишат шанса си за намиране на съпруга.

Мариуш Домбровски, полски японист, който е женен за японка споделя "В семейството на жена ми има доста хора, които са прехвърлили 30-те години и свободното си време инвестират в колекциониране на плюшени мечета."

Японското министерство на здравеопазването е вписало хикикомори в листа с психични заболявания, а явлението започва да излиза извън страната.

Млади хора във все повече страни в Европа започват да приемат този начин на живот. Обяснението на учените за разпространението на хикикомори е, че стресът в съвременния живот все повече отказва младите хора в това да бъдат част от обществото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама