Нарастват заразените с хепатит А в област Ловеч

15:55, 26 окт 18 25 1274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В пет населени места в Ловешка област има повишен брой случаи на хепатит А, съобщи за БТА д-р Сийка Иванова от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/.

По думите й за разлика от миналата есен, когато заболелите бяха концентрирани основно в Луковит и бяха 216, сега са и в населени места в общините Ябланица, Угърчин, Тетевен и Ловеч.

От началото на август досега в тетевенското село Български извор са регистрирани 13 случая и над сто контактни. Висок ръст на заразата вече има и в луковитското село Петревене, с осем случая; село Орешене, община Ябланица, с 19 заболели; Угърчин - с 14 заразени; и Тетевен - с 10 случая. 

От началото на октомври в областта са регистрирани 23 заболели от хепатит А, като единични случаи има и в други населени места в региона. На кметовете и директорите на училища и детски градини с огнища на заразата са издадени предписания за хигиенни и противоепидемични мерки. 

"Да се поддържа добра лична хигиена, ефективен дезинфекционен режим в детските заведения. Всеки контактен на вирусен хепатит А подлежи на наблюдение и двукратни изследвания в рамките на 45 дни", посочи д-р Иванова. Лекарите препоръчват и ваксиниране срещу заразата. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама