Радев направи спорна номинация за конституционен съдия

15:30, 26 окт 18 25 1189 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Румен Радев номинира проф. д.ю.н. Атанас Семов за съдия в Конституционния съд.

"Номинираният юрист отговаря на изискванията на Конституцията и на Закона за Конституционен съд, има над 20 години юридически стаж, доказана компетентност в областта на правото на Европейския съюз и признат авторитет в България и чужбина", се казва в съобщение на президентството.

Официалната информация за Атанас Семов разказва, че е професор по право на Европейския съюз и ръководител на Международната магистърска програма по право на Европейския съюз в Юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. През 2012 г. е удостоен от Европейската комисия с титлата „Жан Моне професор“ за неговите трудове относно съдебната система на Европейския съюз. Провежда лекционни курсове в редица европейски университети.

През 2003 г. участва като експерт в Комисията за изменение на Конституцията, сформирана в 39-то Народно събрание.

В периода 2009-2010 г. проф. Семов е заместник-председател на 41-то Народно събрание. От 2017 г. е член на Правния съвет при президента на Република България. Владее френски, английски и руски език. Семеен, с две деца.

Фигурата на Семов обаче стана доста спорна в последните години. Като член на партията на Яне Янев "Ред, законност, справедливост" професорът се кандидатира за президент на изборите през 2011-а със заявката, че ще "уволни" Бойко Борисов. Заканата не бе изпълнена, а Семов нямаше и теоретични шансове да заеме президентския стол.

Четири години по-късно, с пълно мнозинство Комитетът по чл. 255 от Съда на Европейския съюз (известен също като „Съвет на мъдреците”) отхвърли окончателно кандидатура на Семов за поста Генерален адвокат в Съда на ЕС.
Решението на Комитета бе изпратено също в писмо до 28-те страни членки на ЕС, като в мотивите си най-висшите магистрати на ЕС обявиха, че българският кандидат е участвал в нагласен конкурс от Министерството на правосъдието, няма необходимия практически опит за магистрат от такава величина и няма необходимия юридически стаж за подобна позиция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама