Българи от САЩ построиха площадка за незрящи деца във Варна

11:10, 26 окт 18 25 1178 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първи стъпки на децата по висящия мост, тунелът и пързалката. За тях допринасят петима българи, които живеят в Ню Йорк. Преди две години разбират, че учениците от Специалното училище за деца с нарушено зрение няма къде да играят и започват да събират пари, за да им донесат радост.

"Първоначално ние искахме да купим компютри и да прекараме интернет в училището. Това беше главната цел, с която започнахме кампанията. Целта ни в началото беше да съберем 10 000. долара. За голяма наша изненада интересът към кампанията беше доста голям и успяхме да съберем над 26 000 долара, което дойде предимно от общността в Ню Йорк. Също така имахме и дарители от цял свят, които ни намират в социалните мрежи или на нашия сайт. Със сумата, която събрахме над тези 10 000 долара, ние имахме нови възможности за дарение. Говорихме с директорката на училището - Жулиета Петкова. И в разговорите ни с нея, установихме, че те имат нужда от детска площадка. Това е било за тях една мечта", каза пред БНТ Камен Стойков - Фондация "Децата на България".

Уредите на детската площадка ще помогнат за подобряване на равновесието и координацията на децата.

"Децата, които са в училище, са с нарушено балансни механизми. С голямо нетърпение очаквахме да имаме детска площадка, за да могат нашите деца да упражняват своите умения", каза Биляна Банова, физиотерапевт в училището

"Екипът от специалисти в училище - физиотерапевти, специални педагози, направиха своето проучване какво има на пазара в момента и това, което можеше да бъде използвано за децата, ние го взехме", каза Жулиета Петкова, директор на Специалното училище за ученици с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов''.

Повече от година отнема на Камен Стойков и колегите му да организират всичко от Ню Йорк.

"Както знаете, институциите в България нямат достатъчно човешки ресурс, за да се занимават с всичко това, а ние сме хората, които искаме да им помогнем и от тази страна. Ние не даряваме пари директно на организациите в България. Вместо това ние намираме фирми, производители и договаряме най-добри преференциални цени. С нашите инициативи не само помагаме на деца в неравностойно положение, което е главната ни цел, но също така и стимулираме икономиката на България'', допълни Стайков.

Освен нова детска площадка, децата вече използват и интернет.

"Чрез този проект се осъществи и изграждането на Wi-Fi в цялото училище, в пансиона и в учебната сграда и това спомогна на образователния процес както на децата със зрителни увреждания и нормален интелект, така и за децата с множество увреждания", каза още директорката.

Според Коста Базитов, заместник-кмет на Варна трябва да се обръща по-голямо внимание на училището за незрящи и специалните центрове за деца с увреждания, за да може децата да се чувстват обгрижвани в центровете и излизайки в обществото, да бъдат подкрепа на цялото ни общество.

Следващата година Фондацията на българите в САЩ ще помогне на Училището по изкуства и занаяти за социално-слаби деца в село Русаля.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама