Съдебни лекари от цялата страна протестират в Пловдив

10:10, 26 окт 18 25 1069 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съдебни лекари от цялата страна се събират на протест в Пловдив. Причината е, че МВР им дължи огромни суми за свършената от тях работа в качеството им на вещи лица. Само за Пловдив МВР дължи на съдебните медици около 100 000 лв. Медиците недоволстват и срещу лошата материално-техническа база.

Първите протестиращи се събраха пред Катедрата по съдебна медицина. Те отказват да посещават произшествия на МВР и да правят огледи. 

“Досега имаме 3-4 транша, които са направили от Дирекция на полицията в Пловдив. Това са суми, които се изплащат за дела през миналата година. За тази година нищо не са изплатили. Ние обслужваме нуждите на полицията, съда и прокуратурата", каза пред Нова телевизия д-р Марин Балтов.

Той обясни, че основната заплата на лекарите в съдебна медицина е около 620 лв., като има и допълнително заплащане за извънреден труд.

Д-р Стела Янчева сподели, че трябва да получи от МВР Пловдив около 10 000 лв.

“С нормативни документи заплащането от съда и прокуратурата беше уредено. То е регулярно. Тоест - с тях нямаме проблем. Аз не бих нарекъл това, което правим, протест. Това е подготовка за конференцията на съдебните медици, която предстои. На нея ще обсъдим всички тези проблеми“, каза доц. Светлозар Спасов. Той допълни още, че се срамува от материално-техническата база в катедрата и понякога купуват консумативи със собствени пари.  

От МВР съобщиха, че от началото на годината в Пловдив са преведени над 65 000 лв. на съдебни лекари, а останалите дължими пари ще бъдат изплатени до края на годината. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама