Google уволни 48 служители заради сексуален тормоз

09:30, 26 окт 18 / Свят 25 1326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският интернет гигант Google е уволнил 48 служители заради сексуален тормоз през последните две години. Това признава директорът на компанията Сундар Пичай във вътрешен документ до служителите, изготвен в отговор на разследване на вестник "Ню Йорк таймс", което твърди, че гигантът е премълчал и потушил няколко подобни случая, съобшиха Франс прес и БТА.

В документа, адресиран до служителите, с който се е запознал Франс прес, Пичай уточнява, че сред уволнените е имало 13 високопоставени кадри. Нито един от тези кадри не е получил обезщетение за това уволнение, допълва Пичай. Но вестник "Ню Йорк таймс" съобщава в своето разследване вчера, че Google е премълчал няколко случая на тормоз, касаещи високопоставени представители, сред които и Анди Рубин, създателят на операционната система за мобилни устройства Андроид.

Според изданието Рубин е бил принуден от шефа на компанията да я напусне през 2014 г. заради обвинение за сексуален тормоз. Той обаче е получил обезщетение от 90 милиона долара.

Изданието се позовава на вътрешни документи на компанията, както и на съдебни документи и на разкази на служители на Google. Според вестника Google е укрил умишлено факта, че служителка, поддържала връзка с Рубин, го е обвинила в неуместно сексуално поведение, тоест в принудителен сексуален контакт през 2013 г. Този епизод сложил край на техните отношения, а предполагаемата жертва подала сигнал срещу Рубин следващата година.

Според изданието вътрешно разследване оценило като достоверни обвиненията на служителката.

Говорител на Google в имейла до Франс прес каза, че Рубин е напуснал компанията през 2014 г. по собствено желание, за да основе Плейграунд - инвестиционен фонд и инкубатор за технологични стартиращи компании. Той никога не е имал неуместно поведение, докато е работел в Google или на други места и никой не му е казвал подобно нещо, се посочва в изявлението на говорителя на Google. Той допълва, че всяка връзка, която Рубин е имал по време на престоя си в Google е била по взаимно съгласие и не е касаела хора под неговите преки заповеди. Нито едно вътрешно правило по това време не е забранявало подобни връзки между служители, добави говорителят Сам Сингър.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама