Таксите в Младежкия дом във Велико Търново ще бъдат съобразени с родителите

18:30, 25 окт 18 25 1152 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Велико Търново ще се съобрази с всички предложения, идеи и мнения относно корекциите на таксите за школите в Младежкия дом, дадени от родители, чиито деца посещават школите, както и от учителите. Това заяви кметът на Старата столица Даниел Панов по време на днешната сесия на Общински съвет.

Панов подчерта, че както лично той, така и заместник-кметът Снежана Данева-Иванова повече от месец провеждат срещи и разговори с родители, с педагозите и с директора на културната институция, чието е и предложението за измененията. Панов обясни, че таксите не са променяни с години, а корекциите се налагат заради регистрацията на Младежкия дом по Закона за данъка върху добавената стойност.

Сумите, които към настоящия момент постъпват в общинския бюджет, са с 20% по-малко като абсолютна стойност, тъй като в тях не е включена ставката на ДДС. За тези услуги, за които ще има повишение, то изобщо няма да е драстично, а ще е само и единствено за покриване на данъка, поясни Даниел Панов. Той подчерта, че част от таксите ще бъдат по-ниски от това, което предлагат школите. Ще има и облекчения – за второ дете от едно семейство таксата ще бъде с 50% по-ниска, а за трето дете обучението ще е безплатно.

Нова ще бъде и формулировката – цени на услуги вместо такси, като в тази насока е препоръката на Сметната палата.

„Предложението за промени в Наредбата за местни такси и цени на услуги бе публикуването преди месец, именно за да бъде подложено на обсъждане в обществото. Сондирал съм всички аргументи и доводи, както и постъпилите в деловодството на Община Велико Търново идеи, касаещи промените. Преобладаващото мнение действително е, че част от цените на услугите в Младежкия дом е необходимо да бъдат коригирани. Нека бъдем реалисти“, обясни кметът на Велико Търново.

Само с размера на данъка добавена стойност ще бъдат повишени таксите в школата по керамика и Детска вокална група „Пеещи камбанки“. В Детска музикална школа, например, цените на услугите няма да бъдат променяни – ДДС ще е за сметка на Община В. Търново. Месечна такса ще има в детската театрална школа – досега обучението там е било безплатно. От школата по балет предлагат такса от 40 лева на месец, но предложението на Община Велико Търново е за стойност, не по-висока от 35 лева.

Даниел Панов бе категоричен, че Община Велико Търново осигурява достатъчно средства от бюджета за издръжката на Младежкия дом и за подпомагане на младежките програми. „Ангажираността ни и подкрепата за развитие на младите таланти на нашия град, мисля, че е доказана. От 2012 година насам сме отпуснали 1,5 милиона лева извън разходите за заплати, осигуровки и издръжка“, посочи кметът.

„Всеки лев, вложен в детското възпитание и развитие на таланти, е капитал. В този процес, обаче, е необходимо да има паритет на споделените отговорности между институции, родители и деца“, завърши Даниел Панов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама