Горанов: Този път сме близо до синдикалните очаквания за бюджета

13:26, 25 окт 18 25 2270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Няма как да очакваме 100% съвпадения на позициите между правителството и синдикатите. Този път обаче сме доста близко спрямо това, което очакват синдикалните членове. Въпреки че работодателите биха упрекнали една теза, която свързва директно очакванията на синдикатите с фискалната рамка. Тази ревност между работодатели и синдикати не трябва да съществува”.

Това каза финансовият министър Владислав Горанов, който взе участие в обсъждането на бюджета за 2019 г. в КНСБ. Той се въздържа да коментира детайли от проекторамката на бюджета и коментира как може дефицитът от 600 млн. лева да бъде избегнат.

„Единият вариант е предложете откъде да махнем 600 млн. лв., за да балансираме бюджета. Следваме фискалната стратегия още от 2014 г., която тогава за първи път предложих като финансов министър. През 2020 г. бюджетът ще бъде балансиран и като разчет. Нека приемем, че този дефицит, това планирано превишение на разходите над приходите е един вид буфер за по-неблагоприятно развитие на икономиката от очакваното. Не виждам нищо драматично. Въпреки това има много рискове за икономиката ни заради опита за налагане на мерки за протекционизъм най-вече от страна на САЩ и агресивното им и провокативно поведение по отношение на останалите държави с развити икономики”, заяви Горанов.

Той добави, че до 2021 г. се очаква равнището на дълга спрямо БВП ще намалее, достигайки 17%.

По отношението на обезщетението на майките през втората година и не може ли да се повиши размерът му след първата година, той каза, че не приема като добър подход хора, които са в работоспособна възраст, да си стоят вкъщи, имайки предвид, че пазарът на труда страда от липса на кадри.

„Неслучайно миналата година въведохме и възможността за получаването на половината от високото обезщетение за първите 410 дни, ако майката се върне на работа”, заяви Горанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама