Взривиха 200-килограмовата бомба в София

10:55, 25 окт 18 25 1362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Взривиха 200-килограмовата бомба, намерена край строеж на столичното метро. Рано тази сутрин военни сапьори заложиха взрив под старата авиационна бомба и контролирано я унищожиха на полигона край Сливница. Според военните експерти подобни находки могат да се очакват още в София. Боеприпасът е от Втората световна война и е с размер над 1 метър и диаметър 30-40 см.

Бомбата беше изтеглена от изкопа на булевард "Евлоги и Христо Георгиеви" с кран и откарана със специален камион на полигона в Сливница, където беше взривена контролирано.

Преподавателят във Военна кадемия "Г.С.Раковски" полковник Димитър Недялков обясни пред NOVA, че това е един мощен боеприпас, който има голямо поразяващо действие. Той добави, че според статистиката на територията на София са хвърлени около 30 000 боеприпаси, някои от които са стигали до 2 тона. През Втората световна война са бомбардирани около 150 населени места в страната и затова подобни бомби могат да бъдат открити не само в София.

Красимир Димитров от дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община обясни, че в ситуацията е реагирано много бързо и периметърът е бил обезопасен, а гражданите - евакуирани. Той успокои, че за момента в района няма никаква опасност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама