Белгия и Великобритания са на прага на дипломатически скандал заради шпионаж

12:30, 25 окт 18 / Свят 25 1038 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Белгия и Великобритания са на прага на дипломатически скандал заради отказа на британските служби да съдействат в разследване за проникването в белгийския държавен телеком Белгаком (Проксимюс), съобщават местни медии. Изводът е залегнал в поверителен доклад на белгийската прокуратура, разгледан от Националния съвет по сигурността.

Досега прокуратурата е установила, че през 2013 г. в мрежите на телекома е било извършено проникване от страна на британското електронно разузнаване GCHQ.

Белгийската прокуратура е на мнение, че подобен отказ за сътрудничество е необичаен между две държави от ЕС. Въпреки усилията си, прокуратурата не успяла да достигне до точните извършители на престъплението заради доброто им прикритие.

През септември белгийски медии съобщиха, че британците са успели да отклонят сигнала между мобилните телефони, присъединили се към клетки на Белгаком. Отбелязва се, че за целта британците са заразили с вируси компютрите на ръководители на дружеството, както и на служители по поддръжката и сигурността. Заразяването било извършено чрез съобщения от платформата LinkedIn.

В началото на годината говорител на министерството на външните работи на Белгия осъди политиката на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ за електронно проследяване, която работи в тясно сътрудничество с британските си колеги. Поводът тогава бе установеното следене на служител на белгийското външно министерство, специалист в поддръжката на информационни системи. Осъждаме тази практика на шпионаж и подслушване, особено между съюзници, заяви тогава говорителят и предупреди, че ще бъдат предприети съответните мерки.

В последните години неколкократно бе съобщено за проникване в електронни системи, използвани от администрацията на министър-председателя, министерствата на външните работи и на отбраната на Белгия. В някои от информации се намекваше, че намесата е на АНС.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама