Помощите за деца в Австрия ще се определят от стандарта на страната, в която живеят

09:00, 25 окт 18 / Свят 25 1053 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Австрийският парламент прие равнището на семейните помощи да се индексира в зависимост от жизнения стандарт в страната, където пребивават децата, за които те се изплащат, предаде БТА. Това беше ключово предизборно обещание на дясната коалиция, избрана преди една година.

Спорната мярка засяга около 150 000 деца, които живеят в чужбина, но поне един от родителите им работи и живее в Австрия. Австрийските семейни помощи могат да достигат до 223 евро на месец за всяко дете. Правителството смята тази сума за несъразмерна с цените и заплатите в някои съседни страни.

Според новия закон родителите на тригодишно дете ще получават 97 евро на месец, ако то живее в Унгария вместо Австрия. Ако детето живее в Румъния, сумата пада до 85 евро. Очаква се така да се спестят над 100 милиона евро годишно от общо около 250 милиона евро, изплащани за живеещи в чужбина деца.

Правителството подчерта, че семейните помощи ще се повишават, ако децата живеят в страни с по-висока цена на живота. Но девет десети от тях се изплащат за деца, живеещи в страни с по-ниски цени, което ще доведе до икономии. Виена обаче посочи, че австрийските семейни помощи ще останат по-високи от предвижданите от местните социални фондове.

Законовата промяна вече беше подложена на критики от Европейската комисия. Тя може да бъде оспорена пред Съда на ЕС, който ще има последната дума, призна министърката по въпросите на семейството към федералното канцлерство Юлиане Богнер-Щраус.

Мярката беше порицана от опозиционните партии, според които тя създава дискриминация и има опасност да отслаби системата за домашни грижи на възрастни хора. Много от засегнатите ще бъдат около 62 000 домашни помощнички, предимно от Румъния и Словакия, които оставят децата си в родните си страни, за да се грижат денонощно за възрастни австрийци. Според оценки на австрийската стопанска камара 10 на сто от тях може да откажат да се върнат на работа в Австрия.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама