Манастир „Св. Пророк Илия” в Горна Оряховица отново посрещна гости за инициативата „Камбана за живот на земята”

17:00, 24 окт 18 25 1077 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Със Света литургия в горнооряховския манастир „Св. Пророк Илия” започна днес инициативата „Камбана за живот на Земята”.

Празничната служба за здраве и благоденствие на жителите на Община Горна Оряховица и за мира по света, бе водена от Негово високо преосвещенство Великотърновския митрополит Григорий.

На службата присъстваха заместник-кметът на Общината Николай Георгиев, Румяна Матеева, директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки“, служители на общинска администрация и граждани. 

Митрополит Григорий отправи благослов към жителите на Община Горна Оряховица и освети приготвения курбан. „Нека се

знае, че от Горна Оряховица, както стават и други добри неща в този град, от тук за пореден път напомняме на целия свят, че природата е Божие творение и то трябва да се пази, за да може да се чувства добре всеки човек“, обърна се към миряните Негово високо преосвещенство. Всички присъстващи бяха поздравени и от заместник-кмета на Общината Николай Георгиев. „Тази камбана е една от малкото, която е поставена на живо дърво и нека нейният звън се чува на далеч и всички хора да разберат, колко е важно да пазим природата. Ние редовно идваме на този ден тук и нека да благодарим на Бог, че манастир „Св. Пророк Илия“ много години пази нашия град от бедствия и големи катаклизми. Нека да бъде така и през идните години, каза Николай Георгиев.

Заместник-кметът, заедно с Митрополит Григорий и отец Димитрий удариха Камбаната, превърнала се в символ на манастира.

След службата приготвеният курбан бе раздаден на миряните.

От 1995 г. камбаната на манастир „Св. Пророк Илия” е обявена за „Камбана за живот на Земята” от ООН. Тогава Горна Оряховица е била домакин на форум по повод 50-та годишнина на организацията. Всяка година на 24 октомври, когато се отбелязва Денят на ООН, тя бие, за да известява за надвисналата заплаха от екологична катастрофа над планетата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама