Манастир „Св. Пророк Илия” в Горна Оряховица отново посрещна гости за инициативата „Камбана за живот на земята”

17:00, 24 окт 18 25 166 Topnovini
1
2
3
4

Със Света литургия в горнооряховския манастир „Св. Пророк Илия” започна днес инициативата „Камбана за живот на Земята”.

Празничната служба за здраве и благоденствие на жителите на Община Горна Оряховица и за мира по света, бе водена от Негово високо преосвещенство Великотърновския митрополит Григорий.

На службата присъстваха заместник-кметът на Общината Николай Георгиев, Румяна Матеева, директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки“, служители на общинска администрация и граждани. 

Митрополит Григорий отправи благослов към жителите на Община Горна Оряховица и освети приготвения курбан. „Нека се

знае, че от Горна Оряховица, както стават и други добри неща в този град, от тук за пореден път напомняме на целия свят, че природата е Божие творение и то трябва да се пази, за да може да се чувства добре всеки човек“, обърна се към миряните Негово високо преосвещенство. Всички присъстващи бяха поздравени и от заместник-кмета на Общината Николай Георгиев. „Тази камбана е една от малкото, която е поставена на живо дърво и нека нейният звън се чува на далеч и всички хора да разберат, колко е важно да пазим природата. Ние редовно идваме на този ден тук и нека да благодарим на Бог, че манастир „Св. Пророк Илия“ много години пази нашия град от бедствия и големи катаклизми. Нека да бъде така и през идните години, каза Николай Георгиев.

Заместник-кметът, заедно с Митрополит Григорий и отец Димитрий удариха Камбаната, превърнала се в символ на манастира.

След службата приготвеният курбан бе раздаден на миряните.

От 1995 г. камбаната на манастир „Св. Пророк Илия” е обявена за „Камбана за живот на Земята” от ООН. Тогава Горна Оряховица е била домакин на форум по повод 50-та годишнина на организацията. Всяка година на 24 октомври, когато се отбелязва Денят на ООН, тя бие, за да известява за надвисналата заплаха от екологична катастрофа над планетата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани