234 снегорина ще чистят софийския сняг тази зима

13:55, 24 окт 18 25 983 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

234 снегорина трябва да бъдат в готовност на територията на столицата за зимния сезон. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя уточни, че ще има 53 снегорина на територията, която е извън градската част по републиканските и общинските пътища.

„Има допълнителна техника. 52 броя допълнителна техника за града и 14 броя допълнителна техника за зоните около София. От 23 октомври започнаха проверки на колегите от Столичния инспекторат за готовността на почистващите фирми за зимния сезон. Вече са проверени две от фирмите. Общо на 8 зони е разделена София, отделно от това имаме и зони за общинските пътища и онази част от републиканската мрежа, за която отговаря Столична община“, допълни Йорданка Фандъкова.

 

Основно пътищата се почистват с натриев хлорид, но столична община задължава фирмите да използват и калиеви и магнезиеви соли, за да може улиците да се обработват и при по-тежки зимни условия.

Проверката ще приключи на 26 октомври. Кметът припомни, че за пешеходните зони отговорност носят собствениците на съответните обекти. Договорите с фирмите са същите като от миналата година, като предвидените санкции при непочистена зона от 100 кв. м са 1000лв.

"Целта е да не се допусне блокиране на града, като цяло дори в най-тежката обстановка", коментира кметът. Приоритетно се чистят улиците на градския транспорт, след това по-големите улици в отделните квартали, а накрая снегорините трябва да достигнат и до по-малките улици.

"Възлагаме извозване на сняг, само когато имаме много сериозни количества, предимно от площадни и пешеходни пространства, но не бихме могли с парите от такса Битови отпадъци да плащаме за извозване на снега", обясни Фандъкова.

Бюджетът за следващата година предстои да бъде внесен в Общински съвет. "Голяма част от зимния сезон попада там", каза кметът. "Това , което е необходимо, ще бъде отделено. Ако останат пари от зимното почистване, те отиват за лятно миене, което е далеч по-сериозно и важно за града" добави тя.

В комисия в Общински съвет публично бяха изслушани всички участващи в ремонта на централните зони, увери Фандъкова във връзка с качеството на ремонтите в столицата. Тя уточни, че са осъществявани няколкократни одити, а в момента се изчакват резултатите от заявения от нея одит.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама