140 години Червенокръстко движение в България

08:00, 25 окт 18 / Общество 25 629 Topnovini
1

140-ата годишнина от създаването на най-голямата хуманитарна организация у нас – Българския червен кръст, се отбелязва с празничен концерт пред Народния театър "Иван Вазов" в София. Патрон на честванията е Румен Радев, а специален гост - президентът на Международната федерация на Червения кръст и червения полумесец Франческо Рока.

В спектакъла участват Детският радиохор при БНР с диригент Венеция Караманова, възпитаници на Националното музикално училище „Л. Пипков“ от класа по народно пеене на д-р Галя Радева, примата на Музикалния театър „Стефан Македонски“ Еделина Кънева, естрадните звезди Нели Рангелова и Михаела Филева, победителката в последното издание на „Гласът на България“ – Ния, малките изпълнители от „Арт Войс Център“ – Пловдив с ръководител Румяна Иванова и танцовата формация „Алгара“ от представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

Музикален домакин на спектакъла „Помагаме заедно“ е Гвардейският представителен духов оркестър към Националната представителна гвардейска част, а аранжиментите на всички произведения, които ще прозвучат в концерта, са направени специално за събитието от главния диригент на Българската армия подполковник Ради Радев.

След сключване на примирието през март 1878 г. в Сан Стефано между Руската и Турската империя с бързи крачки прохожда новата държава на българите. Червенокръсткото движение е една от първите прояви на този обществен порив за градеж. Организацията е създадена на 25 октомври 1878 г.

Първите дружества на Червения кръст в България са основани през 1878 г. в София (с председател Митрополит Мелетий Софийски) и Сливен (с председател Митрополит Серафим), а националната организация е създадена през 1885 г. с председател Митрополит Климент (Васил Друмев). Със специален Указ (№ 168 от 20 септември 1885 г.) княз Александър Батенберг утвърждава Устава и взима под свое покровителство дружество Червен кръст в България. Официалното признаване от Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) е на 20 октомври 1885 г.

Делото на първите е продължено от стотици червенокръстки дейци, лекари, общественици, граждани-доброволци – от всички възрасти през всичките тези години и до днес. Всички те безкористно са работили за хуманитарната кауза на червенокръсткото движение и са изпълнявали своя дълг към бедстващите и страдащите по време на войни, при природни бедствия, просвещавали са населението със здравни съвети и познания.

140-годишнината от учредяването на Сливенското дружество на Червения кръст ще се отбележи в сградата на Филиала на Медицинския университет – Варна в Сливен, мястото, където се е намирала Хаджибожиловата къща. То ще бъде открито със слово на председателя на Областния съвет на БЧК д-р Иван Федин.

Програмата ще започне в 10 часа и ще продължи около два часа. Предвижда се презентация за създаването, историята и настоящето на БЧК-Сливен, изложба на снимки, документи и материали от дейността на организацията, връчване на грамоти на бивши ръководители на БЧК в града и плакети на партньорски организации. Венец ще бъде поднесен пред паметната плоча в двора на Филиала на Медицинския университет – Варна и пред бюст-паметника на митрополит Серафим на площад „Хаджи Димитър“.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани