140 години Червенокръстко движение в България

08:00, 25 окт 18 25 1381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

140-ата годишнина от създаването на най-голямата хуманитарна организация у нас – Българския червен кръст, се отбелязва с празничен концерт пред Народния театър "Иван Вазов" в София. Патрон на честванията е Румен Радев, а специален гост - президентът на Международната федерация на Червения кръст и червения полумесец Франческо Рока.

В спектакъла участват Детският радиохор при БНР с диригент Венеция Караманова, възпитаници на Националното музикално училище „Л. Пипков“ от класа по народно пеене на д-р Галя Радева, примата на Музикалния театър „Стефан Македонски“ Еделина Кънева, естрадните звезди Нели Рангелова и Михаела Филева, победителката в последното издание на „Гласът на България“ – Ния, малките изпълнители от „Арт Войс Център“ – Пловдив с ръководител Румяна Иванова и танцовата формация „Алгара“ от представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

Музикален домакин на спектакъла „Помагаме заедно“ е Гвардейският представителен духов оркестър към Националната представителна гвардейска част, а аранжиментите на всички произведения, които ще прозвучат в концерта, са направени специално за събитието от главния диригент на Българската армия подполковник Ради Радев.

След сключване на примирието през март 1878 г. в Сан Стефано между Руската и Турската империя с бързи крачки прохожда новата държава на българите. Червенокръсткото движение е една от първите прояви на този обществен порив за градеж. Организацията е създадена на 25 октомври 1878 г.

Първите дружества на Червения кръст в България са основани през 1878 г. в София (с председател Митрополит Мелетий Софийски) и Сливен (с председател Митрополит Серафим), а националната организация е създадена през 1885 г. с председател Митрополит Климент (Васил Друмев). Със специален Указ (№ 168 от 20 септември 1885 г.) княз Александър Батенберг утвърждава Устава и взима под свое покровителство дружество Червен кръст в България. Официалното признаване от Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) е на 20 октомври 1885 г.

Делото на първите е продължено от стотици червенокръстки дейци, лекари, общественици, граждани-доброволци – от всички възрасти през всичките тези години и до днес. Всички те безкористно са работили за хуманитарната кауза на червенокръсткото движение и са изпълнявали своя дълг към бедстващите и страдащите по време на войни, при природни бедствия, просвещавали са населението със здравни съвети и познания.

140-годишнината от учредяването на Сливенското дружество на Червения кръст ще се отбележи в сградата на Филиала на Медицинския университет – Варна в Сливен, мястото, където се е намирала Хаджибожиловата къща. То ще бъде открито със слово на председателя на Областния съвет на БЧК д-р Иван Федин.

Програмата ще започне в 10 часа и ще продължи около два часа. Предвижда се презентация за създаването, историята и настоящето на БЧК-Сливен, изложба на снимки, документи и материали от дейността на организацията, връчване на грамоти на бивши ръководители на БЧК в града и плакети на партньорски организации. Венец ще бъде поднесен пред паметната плоча в двора на Филиала на Медицинския университет – Варна и пред бюст-паметника на митрополит Серафим на площад „Хаджи Димитър“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама