Как да пазаруваме по-лесно в Одрин съветва Facebook група

17:00, 24 окт 18 / Общество 25 905 Topnovini
1

С поевтиняването на турската лира все повече българи предпочитат да пътуват до съседна Турция, за да се снабдят с необходимите стоки, било то храна, битови продукти или дрехи и бижута. Този интерес веднага забелязан от новосъздадената Facebook група "На пазар в Одрин".

Целта й е обмяна на информация за всички хора, който са се насочили към Одрин. Само за месец групата е успяла да събере над 19 000 члена и да пусне 882 публикации по темата как, откъде, по какъв начин да се купят стоки в турския град.

От групата съветват преди да тръгнете на пътуване да се информирате максимално повече - от това какъв е трафика по раницата, през  кои стоки са забранени за внасяне в България и какво е разрешеното количество закупена стока, до конкретни дестинации в Одрин.

За целта администраторите на групата са създали първата карта на Одрин с всички посещаеми от българи магазини, складове, пазари, ресторанти, хотели и забележителности. Картата е безплатна и се обновява непрекъснато, като може да бъде изтеглена офлайн.

Само през първите шест месеца на годината около милион българи са посетили южната ни съседка. Най-много са пътуванията към Истанбул и Одрин.

Всеки уикенд в центъра на Одрин паркират десетки автобуси с надпис „случаен превоз”. За 15 лв. бусове превозват хората от съседните български градове и ги оставят за шопинг по 6-7 часа, след което отново потеглят към границата. 

Евтино се пазаруват и перилни препарати, текстил, дрехи, козметика и лекарства. Затова българите щурмуват и хипермаркети, молове и аутлет центъра в сърцето на Одрин. Само за един неделен ден в местния мол влизат 55 000 клиенти.

Повечето препарати за пране и чистене са поне два пъти по-изгодни. 10 килограма прах за пране намираме за 47 лири – 14 лв. У нас излиза близо 40 лв. – три пъти по-евтино. Туба омекотител – за 8 лири (2,4 лв.), а шампоан – за 6 (1.8 лв.). Дънки могат да се намерят за 10 лв., пуловери и ризи – от 12 до 20 лв. На сметка излизат и марковите дрехи в мола и аутлета.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.