Отбелязват годишнина от спасяването на българските евреи в област Перник

10:50, 24 окт 18 25 1316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С представянето на сборника “75 години - Незабравените лица на спасението” в област Перник стартираха проявите, посветени на 75-годишнината от спасяването на българските евреи.

Мероприятието е част от Комуникационната стратегия на България за 2018 г. и ще се проведе в общо 5 читалища в региона. Участие в първата дискусия, която се състоя в Радомир, взе председателят на Организацията на евреите в България “Шалом” Максим Бенвенисти, а интерес към събитието проявиха и ученици от местните училища - участници в извънкласни клубове по предмета “История и цивилизация”.

“Спасяването на 50 000 български евреи е доказателство, че в най-мрачните години на Европа и нацизма, България извърши един от най-светлите си подвизи. Това е уникално явление, с което трябва да бъдем горди и символ на непреходни ценности, благородство, човещина и етническа толерантност на нашия народ”, заяви областният управител на Перник Ирена Соколова.

Максим Бенвенисти акцентира на ролята на Светия Синод и Българската православна църква, на съсловните организации, на видни политици, начело със заместник-председателя на Народното събрание Димитър Пешев, за спасяването на българската еврейска общност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама