Бивш управител на НЗОК: Фондът за лечение на деца не се закрива, а се мести

10:10, 24 окт 18 / Общество 25 1628 Topnovini
1

Рано да се правят заключения за дейността на Фонда за лечение на деца, след като функциите му бъдат прехвърлени на НЗОК. Фондът се премества, а не се закрива, заяви бившият управител на НЗОК д-р Нели Нешева пред bTV.

„Думата „закриване” не е точно коректната – Фондът се премества. В момента в министерството има Комисия за лечение в чужбина, има Фонд за лечение на деца в чужбина - това са комисии, които са идентични на три места. Формулярите се издават единствено от Касата – когато преминат всички технически анализи, се стига до касата. Съвсем нормално е да се преместят на място, където най-адекватно могат да реагират”, коментира Нешева.

Красимира Величкова от Българския дарителски форум обаче контрира Нешева: „Единственото сигурно е, че Фондът се закрива. Оттам нататък как точно ще работи Здравната каса и какъв ще бъде редът, по който ще подпомага деца, е абсолютно неясен, защото следва да бъде изготвена наредба, а тя не е готова”.

По думите ѝ досега Фондът за лечение на деца е бил финансиран от бюджета, от дарения, от глоби, налагани от Агенцията за закрила на детето, както и от депозитите, които партиите дават на Централната избирателна комисия по време на избори. „Сега, с този проектозакон, законодателят казва, че вече могат да се ползват същите привилегии за дарения към Касата”, смята Нешева.

В разговора участва и журналистът Григор Малинов, на чието дете предстои контролен преглед в Болоня през януари. „Това преместване на Фонда дали няма да възпрепятства този процес”, попита той като израз на опасения, свързани с достъпа до леченията на децата, заради предстоящите структурни промени.

„Другото нещо за мен е как ще се прави контролът. Видяхме, че вчера министър Ананиев, който се води за най-добрия бюджетар на републиката, направи крачка назад и каза, че още не е решено дали Общественият съвет към Фонда ще продължи да съществува или контролните функции ще са по някакъв друг начин”, коментира още Малинов.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани