Библиотеката в Добрич получи дарение от посолството на САЩ

14:00, 24 окт 18 / Култура и наука 25 1015 Topnovini

В Европейската седмица на програмирането /6-21 октомври/, Регионална библиотека „Дора Габе” Добрич получи дарение от посолството на САЩ в България чрез Фондация „Америка за България” – пет робота Финч за компютърно моделиране и информатика. Дарението ще подпомогне технологичното модернизиране на услугите на библиотеката и ще допринесе за овладяване на азбуката на програмирането от малките читатели.

Деца от детските градини и ученици от град Добрич се запознаха с робота Финч и възможностите за неговото програмиране. Симпатичният приятел на децата притежава светлинни индикатори, светлинни сензори, температурен сензор, детектори за пространство, с помощта на които може да се програмира поведението му. 

Новата услуга е напълно безплатна. В заниманията могат да се включат детските градини и училищата в града и областта като заявят посещение на тел. 058/602574.

За две седмици специалисти от обществени библиотеки помогнаха деца от над 50 населени места да направят първи стъпки в програмирането по един интересен и забавен начин. Много от семинарите се провеждат в училища.

Дизайнът и функционалността на робота Финч са резултат от четиригодишно проучване на института Carnegie Mellon. Роботът е предназначен да подпомага овладяването на езици за програмиране. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!