Парламентарните комисии обсъждат Закона за хората с увреждания

07:40, 24 окт 18 / Политика 25 1180 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Законопроектите за хората с увреждания и за личната помощ влизат в дневния ред на две от парламентарните комисии. Двата законопроекта ще бъдат разгледани на заседание на социалната комисия и на извънредно заседание на здравната комисия.

В законопроекта за хората с увреждания са заложени няколко вида помощи за децата и пълнолетните хора с увреждания. Една от тях е месечната финансова помощ за хората, навършили 18 години, която е процент от размера на линията на бедност и се увеличава според процента на намалена работоспособност, записан в телковото решение на съответния човек.

За 2019-та година най-малката сума от 24 лева ще получават хората с процент от 50 до 70, а най-голяма ще е помощта за хората с над 90 процента, които имат чужда помощ и получават социална пенсия за инвалидност - те ще взимат 198 лева месечно.

Предвижда се и целева помощ за рехабилитация и балнеолечение, като право на нея ще имат пълнолетни хора с 90 и повече процента, децата с трайни увреждания и военноинвалидите. Размерът й за догодина е до 278 лева, веднъж в годината, като държавата ще покрива и разходи на придружител, ако човекът има право на чужда помощ.

До четворния размер на линията на бедност или 1392 лева е заложената помощ за покупка и приспособяване на автомобил за човек с увреждане, но само за хората с над 90 процента намалена работоспособност, които работят или учат, и само ако доходът на член от семейството не надвишава 70 процента на линията на бедност.

С подобен критерий ще бъде и помощта за преустройство на жилище, която ще се полага на деца с инвалидни колички и на пълнолетни лица с над 90 процента в телковото решение. Сумата за догодина ще бъде 696 лева.

Законопроектът за личната помощ предвижда всеки човек с увреждане да наема свой личен асистент, като максималният брой часове на ден ще бъде 8 часа, а целевите групи ще бъдат децата със степен на увреждане 50 и повече процента и с право на чужда помощ, пълнолетните с 90 и повече процента и право на чужда помощ, както и децата с 90 и повече процента, без право на чужда помощ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама