Илияна Йотова: Необходими са адекватни промени в законодателството за справяне с насилието върху жени и домашното насилие

13:10, 23 окт 18 25 1206 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Необходими са адекватни промени в законодателството за справяне с насилието върху жени и домашното насилие. Тези престъпления трябва да преминат от графата „частен“ в графата „общ“ характер.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Бургас на конференция „Развиване на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики в борбата със сексуално насилие“. Форумът се организира от британското посолство в София, Асоциация „Деметра“ и Община Бургас.

По думите на Илияна Йотова наказателните норми в тази област в България са занижени. Вицепрезидентът изрази надежда, че в предстоящия ремонт на Наказателния кодекс извършителите на тези престъпления действително да получат наказанията, които заслужават.

„Новата ситуация с престъпленията чрез интернет и „робство“ с цел сексуална експлоатация на бежанци и имигранти, както и трафикът на хора изискват нови законодателни норми, и то в международен план“, заяви Илияна Йотова.

„Домашното и сексуалното насилие не са личен проблем, а проблем на цялото общество. Убедена съм, че само с общи усилия на всички нива можем да се справим“, посочи вицепрезидентът. Илияна Йотова поздрави за дейността им център „Вселена“ – единствен по рода си в България, и Община Бургас. „Тази дейност трябва да срещне разбирането и помощта на институциите, координацията е залог за успех“, отбеляза вицепрезидентът.

„Жалко е, че през XXI век отново темата за права, за защита, за гаранции е повече от актуална. Нещо повече – има отстъпление от основни човешки права. Във всеки случай мащабът на тези проблеми не присъства в публичното пространство, не е предмет на медиите, освен ако не се е случило непоправимото“, изтъкна Илияна Йотова.

Статистиката за жертвите на насилие е повече от тревожна. Още по-тревожно е, че едва 4% от 62 млн. жени в ЕС, жертви на посегателство или насилие, са сигнализирали в полицията. Всеки ден 10 жени в Европа умират вследствие на домашно насилие. А всяка трета българка е жертва на насилие.

„Броят на международните документи сякаш е обратнопропорционален на тяхната ефективност“, посочи вицепрезидентът. Често хората са разочаровани, защото приемането на конкретната резолюция не води до реални резултати.

Според Илияна Йотова крайно необходима е превенция от всички форми на насилие чрез информация и разисквания за защитата и мерките срещу сексуалния тормоз, за да се повишава осведомеността относно правата на жертвите. Сигнализирането на компетентните органи за домашно насилие или сексуално насилие трябва да става чрез по-улеснена процедура, а не жертвите да бъдат принуждавани да чакат от институция на институция и да обясняват десетки пъти какво им се е случило.

По думите на вицепрезидента и най-идеалният закон обаче няма да има ефект, ако не се прилага, ако няма обществен натиск, разбиране и безкомпромисни действия от страна на институциите. „Основният въпрос пред нас е „Загубихме ли чувствителност по темата“, отбеляза Илияна Йотова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама