Искат старата гара в Добрич да стане общинска собственост

10:15, 23 окт 18 25 1212 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Старата сграда на железопътната гара в Добрич, обявена за паметник на културата, трябва да бъде запазена. Имотът е държавна собственост и за да се възстанови, са необходими ефективни действия. Това смятат група общински съветници от ГЕРБ, които предлагат да се предприемат стъпки към безвъзмездното прехвърляне на собствеността на общината, предаде БНР. Предложението е включено в дневния ред на предстоящото заседание на Общинския съвет на 30 октомври.

Старата жп гара е построена през 1910 година и е свидетел на много исторически събития, посочват авторите на предложението. „При оттеглянето на румънските войски през паметната за Добрич 1916 г., когато румънците са принудени да напуснат пределите на Южна Добруджа, озверени, че трябва да отстъпят, ден преди оттеглянето си, те пленяват невинни българи и ги затварят в чакалнята на гарата. На 3 септември, преди отстъплението си, румънските войски избиват 57 затворени пленници.

ЖП гарата е била свидетел и на друго трагично за историята на Добруджа събитие - тук са били натоварени онези добруджанци, които след това са откарани в концентрационните лагери в Молдова.

Освен това, гарата е била важен комуникационен и логистичен център на войските от Трета българска армия по време на Освобождението на Добруджа през 1916-1917 г., отбелязват общинските съветници, които предлагат имотът да бъде прехвърлен безвъзмездно от държавата на община Добрич, за да бъде съхранен. Още повече, че една от постройките – старото приемно здание на гарата, е претърпяло поражения при пожар миналата година.

„Кметският екип приема идеята собствеността на старата жп гара да бъде прехвърлена на община Добрич. Ще се проведе широко обществено обсъждане за бъдещето на емблематичната сграда, като под внимание ще бъдат взети и предложения на професионалните организации, в това число и вече съществуващите два дипломни проекта на архитекти, придобили лиценз за проектиране на сгради, представляващи недвижима културна ценност.“ Това е становището на общинската администрация, която ще предложи имотът да бъде актуван като публична-общинска собственост, за да се избегне възможността да бъде придобит от частни лица.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама