Вашингтон отвори гореща линия за жертвите на свещеници педофили

10:10, 23 окт 18 / Свят 25 788 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американското правосъдие отвори вчера гореща линия за жертвите на католически свещеници педофили във Вашингтон, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Преди седмица архидиоцезът на Вашингтон публикува списък с 31 имена на духовници, за които се твърди, че са замесени в подобни случаи през последните 70 години.

"Жертвите на педофилски посегателства, извършени от свещеници в църкви, училища или на друго място" в столицата, могат да се свързват с горещата линия, посочва в изявление на федералната прокуратура във Вашингтон.

"Всички свидетелства ще бъдат разглеждани" от специален екип, който ще определя дали има основание за наказателно преследване, се казва в изявлението. Подчертава се, че на нуждаещите се могат да бъдат давани съвети и оказвана помощ.

Архидиоцезът на Вашингтон е опетнен от последиците на скандала със свещеници педофили в Пенсилвания.

Прокуратурата на Вашингтон публикува през август резултатите от разследване, в което бяха разкрити случаи на повече от 300 свещеници педофили. Техни жертви са станали най-малко хиляда деца.

Докладът компрометира 77-годишния архиепископ на Вашингтон Доналд Уърл, който бе обвинен, че е потушавал скандала, докато е бил епископ на Питсбърг (щата Пенсилвания) в периода 1988-2006 г. Папа Франциск прие оставката му в средата на този месец.

Впоследствие архидиоцезът на Вашингтон публикува и имената на 31 свещеници, срещу които са били предявени "правдоподобни обвинения в сексуален тормоз срещу деца".

Седемнадесет от свещениците в списъка са починали, а девет от 14-имата живи са осъдени. Другите петима вече не са свещеници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама