СОС решава да има ли референдум за завода за горене на отпадъци

08:00, 23 окт 18 / Общество 25 401 Topnovini
1

В Столичния общински съвет (СОС) започва разглеждането на внесеното от 15 общински съветници искане за провеждане на местен референдум за завода за изгаряне на отпадъци в центъра на София.

Заводът за изгаряне на отпадъци трябва да бъде изграден в район Сердика на бул. „История Славянобългарска”, на територията на ТЕЦ „София”. Решението на Столичния общински съвет беше прието след доста оспорвана дискусия и при липса на политически консенсус. Решението беше взето с едва 36 гласа "за", 16 "против" и 6 "въздържал се" от общо 58 гласували общински съветници, припомня БТА. 

Проектът за изграждане на завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София и поемането на общински дълг в размер на 67 млн. евро за изграждането му, не само че не се приема еднозначно от жителите на София, но породи множество протести и въпроси в различни аспекти, в т.ч. екологични и финансови. Именно поради тези причини 15 общински съветници от всички опозиционни политически групи в СОС внесоха искане за провеждане на местен референдум по темата.

От днес докладът с искането за провеждане на референдум за завода за изгаряне започва да се гледа в постоянните комисии на СОС.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.