Мъжете пушачи оставят поколение с ниско IQ

20:20, 22 окт 18 / Здраве 25 1756 Шрифт:
Topnovini

Децата и внуците на мъжете пушачи могат в бъдеще да получат сериозни проблеми в развитието си. Това заявиха експерти от университета на Флорида в Талахаси.

Според учените лошият навик засяга нивото на интелигентност и интелектуалните способности на наследниците. Заключенията са направени след изследване на лабораторни мишки, пише БГНЕС.

Последните наблюдения на учените показват, че хистоновите протеини, покриващи ДНК, участват в трансфера на данни между поколенията. Този процес позволява растенията и животните бързо да се адаптират към промените в околната среда.

По време на експеримента „пациентите“ редовно получавали ниски дози никотин. Една група самци е пила разтвор с него, а друга - чиста вода. Експериментът продължил 12 седмици. Дозата никотин, добавена към водата, съответства на дневната доза на пушачите. След това мъжките мишки са кръстосани с женски. Последните водели здравословен начин на живот.

Експериментът показал, че лошият навик на бащата е засегнал интелекта на децата и внуците. Според авторите на наблюденията нарушенията на развитието са свързани с промени в концентрацията на хормона на удоволствието допамин и редица други сигнални молекули в мозъка на тези мишки.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама