Галерия "Сердика" представя изложбата "Peli" на Стефано Пизано

14:42, 22 окт 18 25 1045 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В периода 25 октомври – 25 ноември 2018 г. в галерия ”Сердика” на Женски пазар, ще бъде представена изложбата „Peli“ на италианския художник Стефано Пизано, с куратор Стефан Стоянов. Официалното откриване ще се проведе на 25 октомври 2018 г. от 19:00 часа. 

(Галерия „Сердика“ е част от общинското дружество „Пазари Възраждане“ ЕАД и се намира на ъгъла на ул. Стефан Стамболов и ул. Лозенград.)

Стефано Пизано е сравнително непознат на столичната публика чуждестранен автор. Италианският художник е изключително активен. Факт, засвидетелстван в творческата му биография. Авторът е високо ценен в международните художествени среди. Доказателство за това твърдение е, не само успехът, с който се увенчава всеки негов реализиран проект, но и положителната оценка на утвърдени художествени критици. Основното средство за създаване  на творческа концепция и водещ мотив в произведенията на Стефано Пизано, е провокацията на зрителя.

Пред нас е една експозиция, обединена от идеята за „разбутване“ на културни пластове, за проникване на действието под и отвъд това, което сме свикнали да виждаме, различно от конвенциите на художествения живот. Съмишлениците, обединени около изложбата „Peli“, художникът, кураторът Стефан Стоянов, както и екипът на галерията, си поставят за цел търсенето на нови възможности за концептуализиране на съвременните визуално-пластични изкуства. Именно затова, в рамките на проекта  „Peli“ авторът използва най-разнообразни форми на изява, техники, медии и образни структури. От традиционна живопис до видеоинсталация.

Обединени под мотото „Peli“, в превод от италиански, означаващо „косми“, можем да проследим три различни проекта, създадени от Стефано Пизано, специално за Галерия Сердика на Женски пазар и българската публика. Първият от тях е ядро на експозицията и носи нейното име.

Проектът  „Peli“ е реализиран с темперни бои и графит върху хартия. Мотото на този цикъл от творби насочва зрителя към търсената идейна и съдържателна особеност – стремежът на автора да провокира, използвайки визуалния образ. Ивиците, нанесени върху  изобразителното поле, напомнят неспокойни косми - идея, която авторът умишлено желае да внуши. Тоновете, с които Стефано Пизано изгражда тази серия са изключително експресивни и контрастиращи. Фигурите и образите се третирани на големи плоскости, където изразителната текстурата на боята и едрата мазка на четката придават разнообразие на художествената форма.

Друга линия на търсения, която можем да проследим, е свързана със следващата серия произведения, обединени като „Race Paintings”. В този цикъл, художникът избира сюжети, илюстриращи актуални проблеми както на съвременното общество, така и на отделната личност. В живописта от „Race Paintings” изобразените теми са представени умишлено като телевизионни и кино кадри. Този подход доближава картините на Стефано Пизано до динамичните форми, които наблюдаваме на екраните. Образите са деформирани, отличават се с драматизъм и интересен начин на третиране на обемите в изображението.

Последният и най-иновативен проект на твореца, включен в изложбата, е дигиталната видео инсталация с наименование „Българското видео”.  Видеото проследява три различни ястия, заснети с неподвижна камера. Проникването на артистичния жест, действието (action), което стои в основата за създаване на неконвенционални форми, смесено с нещо толкова обикновено като ястията и храненето, част от ежедневието ни, свидетелства за значимостта на автора и неговия нетрадиционен и оригинален подход.

Експозицията  „Peli“ на Стефано Пизано, която ни показва един изключително модерен поглед върху създаването на съвременно изкуство, може да бъде разгледана в периода 25 октомври – 25 ноември 2018 г. в галерия ”Сердика”. Изложбата е реализирана съвместно от Art Agency Ltd галерия  и Галерия "Сердика", част от общинското дружество "Пазари Възраждане" ЕАД, което стопанисва и Женски пазар, където се помещава и самото художествено пространство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама