Мюзикълът „Пиратите от Пензанс” превземат Пловдив

18:40, 22 окт 18 / Култура 25 1576 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Опера Пловдив ще представи за първи път в България семейния комичен мюзикъл „Пиратите от Пензанс” на 27 октомври от 17 часа. Прочутото произведение на Гилбърт и Съливан разказва историята за банда наивни пирати и техния чирак, който вече е пораснал и е готов да се влюби. Постановъчният екип обещава гарантирано забавление за цялото семейство с класически английски хумор, поредица от недоразумения и характерните за жанра игриви мелодии.

Диригентът Константин Добройков и режисьорът Симеон Симеонов са адаптирали оригинала в динамичен спектакъл, в който малки и големи откриват своята сюжетна линия. „Това е една история за порастването – периодът, в който играчките на момчетата минават на заден план и интересите се насочват към нежния пол,” коментира режисьорът. Пиратската фабула и играта на „стражари и апаши” ще забавлява младите зрители в салона, докато родители ще оценят типичните за английските комедии абсурдни ситуации и парадокси, както и кодираните „намигвания” към възрастните.

Истински пиратски кораб с мачти и платна е построил на сцената Иван Токаджиев, а изпълнителите са преобразени в класически пирати и характерни британски полицаи от Ана-Мария Токаджиева. Хореограф на спектакъла е Анна Пампулова. Ролите се изпълняват от Станислава Момекова, Богомил Спиров - гост, Евгений Арабаджиев, Владимир Ников, Николай Бачев, Владимир Василев, Валерия Мирчева, Цветанка Ангелова, Ивайла Владимирова, Ива Ананиева. В действието се включват и малките актьори от Академия на Госпожа Опера редом до Хора на Опера Пловдив. Концертмайстор на оркестъра е Милена Липова.

Легендарните британци Гилбърт и Съливан са автори на 14 комични оперети в периода между 1871 и 1896 година, познати още като „Савой-оперети”, от името на театър „Савой”, построен специално за техните произведения. Творчеството им се радва на траен международен успех и допринася за развитието на музикалния театър през 20ти век. Премиерата на комичния мюзикъл “Пиратите от Пензанс”" е в Новогодишната нощ на 1880 на Пето авеню в Ню Йорк, а три месеца по-късно и в Лондон, където продължава да бъде поставяна с успех и до днес. Заглавието „Пиратите от Пензанс” е филмирано, поставяно е за телевизия множество пъти, а най-известните музикални номера често се използват в комични предавания.

Спектакълът е подходящ за деца над 7 години и техните родители. Времетраенето е 75 минути. Билети за премиерата на „Пиратите от Пензнас” се продават на касата на Операта и на касите на Ивентим.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама