КТ "Подкрепа" представя искането си за промяна в заплащането на нощния труд

07:50, 22 окт 18 25 1079 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ръководството на Конфедерация на труда "Подкрепа" ще представи в Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество своето предложение за промяна в заплащането на нощния труд и искане за ограничаване на полагането му. В момента за час труд след 24 часа се плащат по 25 стотинки. За да се случи промяната, трябва да се промени Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.

Конфедерация на труда "Подкрепа" стартира кампания за достойни условия и заплащане на нощния труд. По данни на синдиката такъв труд полагат над 400 000 души у нас. Сметките на синдикалистите сочат, че сега за една нощна смяна възнаграждението е по-малко от транспортните разходи за отиване и връщане от работа.

"Предложението ни е 1,5 от размера на минималната работна заплата, което прави около 2,50 лева на отработен час. Плащането в момента в унизително ниско, т.е. то е 25 стотинки на отработен нощен час, което прави на едно денонощие 1,75 лева", обясни Ккнфедералният секретар на "Подкрепа" Любка Георгиева пред БНТ.

Според "Подкрепа" е необходимо да се увеличи значително и полагането на нощен труд, защото той води до редица физиологични, здравни и социални проблеми сред работещите.

"Да бъде коригирането и полагането на нощния труд в производства, в които това действително е необходимо. В обществените сфери като здравеопазване и сигурност, където не може без полагането на този нощен труд, тъй като през годините ние констатирахме, че много работодатели използваха под аргумента "сумирано изчисляване на работното време" да си направят икономии от инвестиции, от разкриване на работни места и да карат персонала си да работи на сменен режим на работа", уточни Георгиева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама