Пастирите ще трябва да водят дневник по време на паша

15:59, 21 окт 18 25 1124 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

При свободно отглеждане на открито земеделските стопани ще трябва да водят дневник при извеждане на животните дневна паша в близост до животновъдния обект. В него ще се вписва броят им по вид и категория с дните и часовете на извеждане. Това е записано в публикуваните в „Държавен вестник“ и влезли в сила промени в наредба на земеделското министерство за прилагане на мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020-а година. В редакцията на нормативия документ записано още, че въпросният дневник се заверява от регистрирания ветеринарен лекар в началото и в края на периода на извеждане.

"Ние не сме чиновници, чиновниците вече не носят тетрадки, щракат по клавишите на компютъра, а ние да носим тетрадки - не иде! Глупава работа, трябва да стана даскал и да си нося тетрадка", казва Георги Иванов от село Крапец, Врачанско ,който се грижи за 350 овце. Той пояснява ,че дори преброяване на стадото прави веднъж месечно.

Кой обаче ще контролира дали това изискване се спазва, за да не се манипулират данните и да се злоупотребява с евросредствата, отпускани на животновъдите? Практикуващите ветеринари не са контролен орган, а Агенцията по безопасност на храните във Враца разполага само с 33 лекари, които отговарят за хиляди стопанства, коментират от местната структура на агенцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама