CineLibri стартира в Благоевград

13:40, 19 окт 18 / Култура и наука 25 682 Topnovini
1

Благоевград ще бъде домакин на единствения по рода си кино-литературен фестивал CineLibri. Той ще се проведе от 19 до 24 октомври в кино „Синемакс“.

В рамките на шест дни ще бъдат представени специално подбрани филмови заглавия, създадени въз основа на литературни образци или посветени на именити писатели.

Старт на фестивала ще бъде поставен с екранизацията на романа „На плажа Чезъл”.

Тази година фестивалът обръща специално внимание на любовта във всичките й превъплъщения и ще се състои под мотото „Любов между редовете”. Конкурсната програма на CineLibri 2018 включва впечатляващи кинопродукции, обект на внимание на световната критика и публика, а някои от тях са удостоени с отличия на
едни от най-големите международни кинофоруми.

Благоевградската публика ще има възможност да види блестящата френско-канадска драма „Ще се видим там горе“ на режисьора Албер Дюпонтел - удостоена с пет награди „Сезар“ екранизация на едноименния роман на Пиер Льометр, носител на „Гонкур”.

Сред останалите филми в програмата е „Да бъдеш Астрид”, който осветлява малко познатата история около появата на най-непокорното и луничаво момиче в литературата - Пипи Дългото чорапче.

На 20 октомври зрителите ще могат да гледат епичния филм на Тери Гилиъм „Човекът, който уби Дон Кихот”, чийто трънлив път до големия екран сам се превръща в повод за филм. В Благоевград ще бъде излъчен и филмът „Книжарницата” (12 международни награди и над 30 номинации), базиран на едноименния бестселър на Пенелъпи Фицджералд.

Специално внимание заслужава и българското заглавие „Безкрайната градина”, режисьорски дебют в киното на Галин Стоев, който спечели наградата на Съюза на българските филмови дейци на фестивала „Любовта е лудост” във Варна.

Билетите вече са в продажба на касата на кино Cinemax. Допълнителна информация
за филмите и екранизираните книги ще намерите на официалната интернет страница на фестивала www.cinеlibri.cоm

 

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани