Най-малко още седмица без вода остават Лом и още четири селища

08:10, 19 окт 18 25 1392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вече три дни 20 000 души в град Лом и още четири населени места нямат вода. И така ще е поне още една седмица. Причината за бедствената ситуация в спукан заради свлачище водопровод.

Водоноски обикалят града, уверява настоящият кмет Пенка Пенкова. "Проблемът воден цикъл, който за община Лом е изключително тежък проблем, касаеше в миналия програмен период възстановяване и изграждане на канализационна и ВиК система в града. Аз бях кмет до 2011 г. и подготвихме проект за техническа документация за изграждане на стойност 56 млн. След това в периода 2011-2015 г. имаше друга местна управа, която не реализира този проект. Играха се търгове, обжалваха се. В рамките на тези четири години не се реализира и загубихме 56 млн. Останахме и без пречиствателна станция", заяви Пенкова за "Дарик".

"В периода 2015 г. в сегашния ни мандат, общините вече нямаха право да реализират. Направихме водните асоциации, но трябваше всички общини да влязат. Община Берковица от област Монтана не влезе в асоциацията и по тази причина сме лишени от всички програми на Европейския съюз и нямаме право да кандидатстваме. Остана ни надеждата от държавния бюджет", ", коментира кметицата безпрецедентната водна криза.

Бившият кмет на Лом Иво Иванов има своя версия за случилото се. "По време на моя мандат две години се наложи да правим основно промяна в проекта. Защото се оказа, че проектът е много калпав. Бяха взели матрицата от проекти на други общини и само бяха сменили имената на общините. След като направихме корекциите имахме вече готовност за придвижване на процедурите, но мандатът ми приключи. След това и до ден днешен въпросът с водния цикъл не е решен", обясни той.

"Изрично ми беше отговорено, че проектът за водния цикъл не можеше да бъде изпълнен докато не се реши въпросът в този напорен водопровод в Добри дол. Още от 2012-2013 г. съм провеждал разговори, там течеше една сага в съда", каза още Иванов.

В крайна сметка преди три дни водопровода се пука и вече не може да бъде поправен. До седмица трябва да бъде пуснат в експлоатация алтернативният, изграден с 1,5 млн. лева, отново отпуснати от държавата. За да се завърши окончателно проектът за водопровода обаче, са необходими още 4,5 млн. лева, които местната управа се надява да бъдат включени в следващия бюджет. А за европейски пари за водния цикъл Лом може да се надява най-рано през 2023 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама