Трета черква за една година ще бъде осветена в община Петрич

07:30, 20 окт 18 25 958 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Неврокопският митрополит Серафим ще освети храм „Свети Димитър“ в село Ръждак, община Петрич, на 20.10.2018 г. , събота, когато в 06.00 ч сутринта започва църковният ритуал и отслужването на Света литургия.

Сградата на църквата се строи повече от 10 години. Свети Димитър е избран за закрилник на село Ръждак още през 1992 г. Първата копка на църквата е направена през 2007 г по иницатива на кмета Георги Стоянов и жители на селото.

До тогава в селото е имало само един параклис. Освещаването сега се случва след предложението на кмета на община Петрич Димитър Бръчков да бъде дарен безвъзмездно имотът, върху който е построен храм „Свети Димитър“ в с. Ръждак на Българската православна църква.

Според устава на Църквата, храмове се освещават след прехвърляне на собствеността на БПЦ. Теренът под храм „Свети Димитър”в село Ръждак, който е общинска собственост е с площ 1 381 кв м. За завършването на храма в село Ръждак помагат Любомир Георгиев, Георги Хаджимаргаритов, Община Петрич и кметът на селото Георги Стоянов. Припомняме, че в селата Първомай и Струмешница, Община Петрич дари също терените, върху които са построени местните църкви, за да бъдат осветени.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама