Изложба на румънския художник Лучан Добарта се открива в артгалерията на НДК

10:45, 20 окт 18 / Култура 25 974 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тази събота (20 октомври) от 16:00 часа в Артгалерия – НДК ще се открие изложбата на румънския художник Лучан Добарта. Тя се състои от четири цикъла („Джкондата завинаги”, „Оксиморонн”, „Дон Кихот” и „Класика и модерност”) и включва близо 60 работи, създадени със смесена техника.

Експозицията е част от Есенния салон на карикатурата „Карикатурно фоайе”, София 2018, който за четвърта поредна година, съвместно със Съюза на българските художници, организира форум, чиято цел е да популяризира изкуството на карикатурата, като укрепи контактите и обмена между българските и световни творци и не на последно място - обогати културния живот на София.

Освен изложбата на Лучан Добарта, която може да бъде видяна до 27 октомври, в НДК ще бъдат представени още две изложби, част от културния форум. Между 15 и 20 ноември на полуетаж-изток ще може да бъде видяна изложбата на големия български карикатурист Генчо Симеонов „Генчо Симеонов-88 години. Карикатура” (откриването е на 15 ноември, от 18:00 часа), а между 10 и 15 януари, отново на полуетаж-изток, ценителите на изобразителното изкуство могат да разгледат изложбата от карикатури на Ненад Остич и Петер Писметрович от Хърватия.

Лучан Добарта е роден през 1959 година в Теюс, Търгу Муреш. Започнал от Националния фестивал „Златната ябълка“ в Бистрица, той вече е носител на много национални и международни награди, дори от далечна Корея. По думите на самия художник: „Творчеството е моят начин на живот и моята религия“.

„Неговите творби са храм на много от новите течения в изобразителното изкуство и ироничната графика и дизайн. Повече карикатура като мислене, по-скоро плакат и фотографска илюстрация като изразни средства, работите на Лучан са плод на 25-годишни непрекъснати търсения в модерния и постмодерен арт. С потапянето си във визуалните изкуства Лучан Добарта е обгърнат от подводните течения на поп-арта, сюреализма, футуризма и психоанализа. Символиката в изкуството на Добарта е реакция срещу натурализма и реализма, акцентира върху духовността, въображението и сънищата, върху приказката и мита. В общият организъм творенията му се характеризират с нихилистичното си отношение към красотата, влечение към абсурдното, анархията, отрицание на естетичните норми, провокативността и прекрасно чувство за хумор. Художникът оставя зрителя да направи собствена интерпретация на произведението, не натрапва мнение или завършена мисъл, той просто протестира срещу културния и интелектуален конформизъм, разграничавайки се от тълпата и обобщеното насаждане на идеи.”, казва за Добарта карикатуристът Валери Александров.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама