EK отпуска помощ на пострадалите от природни бедствия Гърция, Полша, Литва и България

15:30, 15 окт 18 / Свят 25 815 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Четири държави членки, които бяха засегнати от природни бедствия през 2017 г. — Гърция, Полша, Литва и България — скоро ще получат общо 34 милиона евро помощ от Фонд "Солидарност" на ЕС, след като Парламентът и Съветът одобриха предложението на Европейската комисия.

Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу заяви: "Обещахме да не изоставяме нашите държави членки. Обещахме да им помогнем да стъпят отново на краката си. Днес правим конкретни стъпки за изпълнението на тези обещания. До няколко седмици помощта от ЕС ще достигне до тези държави и ще помогне за покриването на разходите за отстраняване на щетите, нанесени от природни бедствия в България, Гърция, Литва и Полша."

Сумата от 34 млн. евро е разпределена както следва: 2,5 млн. евро за гръцкия остров Кос след земетресението през юли 2017 г., 12,2 млн. евро за Полша след бурите и проливните дъждове през август 2017 г., почти 17 млн. евро за Литва, също във връзка с бурите и дъждовете през 2017 г., и за България — 2,2 млн. евро за бурите и обилните валежи през октомври 2017 г. Със средствата от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз ще бъде подпомогнато възстановяването и ще се покрият част от разходите за спешно реагиране, временно настаняване, почистване и опазване на културното наследство, за да се намали финансовата тежест за националните органи, породена от природните бедствия.

От създаването на ФСЕС през 2002 г., след повече от 80 бедствия, в това число наводнения, горски пожари, земетресения, бури и суши, 24 държави са получили помощ от фонда на обща стойност над 5 милиарда евро за спешни и възстановителни действия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама