Пламен Карталов: "Фалшива новина" е оскверняването на мемориала в Хирошима

12:35, 18 окт 18 25 1285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Не е осквернен мемориалът за жертвите от Хирошима. Надраскана със спрей е била пластмасова стена, която се намира на голямо разстояние от мемориала и ограничавала достъпа до тревна площ заради строеж“. Това твърди директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов в интервю за БНР. Скандалът избухна преди ден, когато стана ясно, че по време на турнето на Софийската опера в Япония сценични работници са надраскали емблематичен паметник.

Като фалшива новина определи Карталов вандалския акт на сценичните работници. „От сайтове и медии до България стига новина, която няма нищо общо с новините по японска телевизия. Това не е мемориал, това е една стена, ограда пред строеж. Тя е много далеч от мемориала, нашите колеги си позволяват да правят тези надписи, но това не е оскверняване”, каза акад. Карталов.

Акад. Карталов посочи, че скандалът не е тръгнал от японските, а от българските медии. Той заяви, че инцидентът най-вероятно се е случил след употреба на алкохол от служителите на операта. Те бяха уволнени още вчера.

Двамата служители ще останат още 2-3 дни в полицията, за да се докаже, че те не са драскали на други места в града, посочи директорът на Операта. Той добави, че служителите ще платят глоба от 1000 долара на човек. Наказанието им от Операта няма да бъде преразгледано, категоричен е той.

Художественият ръководител на балета Сара-Нора Кръстева заяви, че е разбрала за инцидента от българските медии. „Не ги оправдавам и няма да простя, защото те зашлевиха шамар на целия ни труд, на целия ни театър. Но трябва да правим разлика между вандализъм и поругаване”, каза Кръстева.

Над 25 000 японци гледаха двата спектакъла „Кармен” и „Турандот” на Софийската опера и балет в Япония.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама