"Мадара" посреща туристи с виртуална разходка и интерактивна игра

17:00, 18 окт 18 / Култура 25 1308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обновен и модернизиран информационен център, възможност за виртуална разходка, интерактивна игра и нови указателни табели са част от новите придобивки, с които резерват „Мадара“ ще посреща туристите. Вложените средства са близо 97 000 лв. и са събрани от кампанията „Ние обичаме България“, проведена от голяма търговска верига.

Едно от важните нововъдения са 56-те указателни табели, чрез които посетителите могат да се ориентират по-добре за пътеките и маршрутите на територията на резервата. Табелите са на български, английски и руски език.

Чрез виртуална реалност могат да бъдат разгледани Мадарския конник, Голямата пещера и други части на резервата на 360 градуса. 20-минутното приложение представя Мадара като култов център в цялата му периодика, започвайки от праисторията, античността, езическия период и накрая християнските манастири, които са били тук. Очилата за виртуалната реалност са 20 на брой и всеки, който ги ползва може, независимо от другите да си избере дестинацията, към която да тръгне.

Интерактивна игра с въпроси и отговори, свързани с резервата „Мадара“, витрини за временни изложби и далекоглед допълват новия облик на резервата. Реализацията на проекта се случва на десетата годишнина откакто Мадарският конник е обявен за глобален символ на България.

Информационния център е допълнен с витрини за временни изложби, като в момента там са подредени документи и снимки на първите откриватели на Мадара. Поставен е и далекоглед, през който може да се видят скалите на Мадара. На разположение на посетителите са и ръчно изработени реплики на средновековно облекло, с които туристите могат да се облекат и разбира се да се снимат. До информационния център е разположен и сувенирен магазин, който е по проекта на общината „Оттука започва България“.

Кампанията „Ние обичаме България“ стартира през 2016 година и има за цел да подпомогне значими паметници на културата и природни забележителност, които се нуждаят от подкрепа.

През миналата година 62 000 туристи са посетили резервата, а тенденцията е с всяка година посетителите да се увеличават.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама