Журналисти от 12 страни от ЕС разкриха нова данъчна схема за милиарди евро

11:10, 18 окт 18 25 1784 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Данъчна схема за над 55 милиарда евро са разкрили разследващи журналисти от 19 медии в 12 европейски държави, съобщава германската обществена телевизия ARD, която участва в разследването.

Става дума за незаконно източване на данъчни средства, известни като т.нар. Cum-Ex сделки. Те представляват верижна схема между повече от двама инвеститори, включително финансови компании и банки, които си прехвърлят един на друг акции, малко след като дивидентът бъде изплатен на оригиналния собственик. Независимо че сделките са "кухи", смяната на собствеността на акциите дава право на две и повече лица да претендират за приспадане на платените еднократно данъци върху капиталовата печалба.

Схемата е засегнала Германия, Белгия, Дания, Австрия, Норвегия, и Швейцария. Документи от журналистическото разследване показват, че подобна схема е подготвяна и във Финландия и Испания.

Разследването доказва участието на почти всички големи европейски банки. Журналистите са изследвали над 180 000 страници документи, протоколи от заседания на парламентарни комисии, вътрешни одити на банки и имейли. Проведените интервюта със запознати с данъчната схема, както и разследвания под прикритие доказват, че данъчните измами все още продължават.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама