Циганското лято свършва, снегът идва до седмица

09:30, 18 окт 18 25 19772 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Циганското лято е на път да приключи в следващите дни.

Още в четвъртък се очакват превалявания, които ще започнат в Югоизточна България и ще се движат на северозапад в рамките на деня. В западната половина на страната ще остане предимно сухо, но облачно.

До края на почивните дни и в началото на следващата седмица времето ще е динамично над цяла Южна Европа. Очакват се интензивни валежи по бреговете на Източна Испания и по-конкретно в района на Валенсия.

През уикенда ще навлезе хладен въздух от север, благодарение на антициклон над Централна Европа. В началото на седмицата в източните части на Средиземноморието ще се развие и мощен циклон. В резултат на всичко това дневните температури ще паднат до 13-16 градуса, а в Западна и Южна България ще се излеят първите по-значителни есенни дъждове.

Първият сняг се очаква да падне до средата на следващата седмица. Комбинацията от антициклон на север и циклон на юг ще донесе валежи от дъжд и по-ниски температури. В по-високите части на планините, над 1500 метра, температурата ще падне драстично в понеделник и вторник. Тогава там се очакват слаби валежи от сняг с покривка до няколко сантиметра. Ще побелее в Рила, Пирин, Западните Родопи и Централна Стара планина.

След 28-ми октомври предстои силен приток на студен арктически въздух от север. Температурите и в по-ниските части на Западна България ще паднат около и под нулата. Отново се очаква снеговалеж, като покривката в планините може да достигне до 6-7 сантиметра. Валежи от сняг се очертават по цялата ни западна граница със Сърбия.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама