Румен Радев обсъди Brexit с българи във Великобритания

08:00, 18 окт 18 / Политика 25 1327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Румен Радев се срещна снощи в Лондон с представители на българската общност на Острова. Основната тема на разговорите беше какви ще са последствията за нашенците след Brexit. Румен Радев ги увери, че страната ни ще направи необходимото, за да защити правата на българите там.

Той изрази гордост от успяващите в чужбина българи и в същото време надежда, че повечето от тях ще се върнат в България, за да предадат опит и знания. Радев обърна особено внимание върху младите хора, които са дошли да събират знания и опит и че се надява тези хора да се върнат в България. По неговите думи, те научават освен всичко друго и що е то демокрация, свободни медии, гражданска активност, що е то ефективни, прозрачни и отчетни институции.

Преди да влезе в посолството Румен Радев бе посрещнат от малка група протестиращи срещу "геноцида на българското правителство", предаде БНР. Емил Русанов, който издава вестник "Будилник", поиска съдействие от президента и обясни мотивите за протеста. "Положението в България е нетърпимо. 4 милиона българи са в чужбина и българските граждани са подложени на геноцид. Информацията можем да я вземем от Евростат, от самия европейски парламент", заяви той пред Радев.

"Има, разбира се, много начини ние да търсим едно по-добро бъдеще, но това е първата главна стъпка – да излезем всички от апатията. И с внимание ще разгледам всички ваши предложения", отговори българският президент.

Днес той е на аудиенция при британската кралица Елизабет Втора, след което пътува за Оксфорд, където ще изнесе лекция на тема "Предизвикателствата за сигурноста в Европа".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама