Външният министър на Гърция подаде оставка

16:55, 17 окт 18 / Свят 25 1137 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Външният министър на Гърция Никос Кодзиас подаде оставка, съобщи "Катимерини", цитиран от БТА.

Поводът е заседание на гръцкото правителство, на което Кодзиас влезе в остър сблъсък с министъра на отбраната заради това, че в разрез с правителствената политика Панос Каменос е предложил сключването на балкански отбранителен съюз като алтернатива на Преспанското споразумение. На заседанието Кодзиас е поискал от премиера да внесе законопроект за контрол над секретните бюджетни пера на министерството на националната отбрана (и на други министерства), както това е направено в министерството на външните работи.

В гръцкия печат още тази сутрин се появи непотвърдена информация, че Кодзиас е заплашил да подаде оставка, защото смята, че премиерът Алексис Ципрас не го е подкрепил достатъчно в спора му с Каменос. Сътрудници на Кодзиас са казали пред "Катимерини", че той е бил силно засегнат от нападките на Каменос, че е "човек на Сорос" и е "потънал в бюджетни средства".

Никос Кодзиас е смятан за един от архитектите на Преспанското споразумение между Атина и Скопие от юни тази година, докато Панос Каменос, лидер на по-малкия партньор в гръцкото правителство - партията "Независими гърци", е категоричен противник на споразумението и многократно е заявявал, че партията му няма да подкрепи ратификацията му.

Миналата седмица във Вашингтон Каменос лансира идеята отношенията между Атина и Скопие да бъдат уредени чрез създаването на балкански отбранителен съюз с участието на Гърция, Република Македония, Албания, България и на по-късен етап и Сърбия. Според него този съюз би изпълнил геостратегическите цели на Преспанското споразумение, без да се налага Гърция да прави компромис за името.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама