"Гардиън": Съперничеството между САЩ и Китай може да ескалира в нова студена война

20:00, 17 окт 18 / Свят 25 1044 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

САЩ и Китай отхвърлиха правилата и ограниченията, които възпираха тяхното глобално съперничество в 21 век, отваряйки пътя за ескалиращ конфликт на много фронтове, който никоя от страните не изглежда да е желаеща или способна да спре, пише в свой материал британският в. "Гардиън".

Китайските власти обвиниха Вашингтон, че е започнал нова студена война, но сблъсъкът между двете сили вече показа потенциала си да се превърне в горещ при някой случаен инцидент или погрешна преценка, ако не се предприемат действия за намаляване на напрежението.

През последните няколко седмици, докато между двете страни се разразяваше търговска война, американски и китайски бойни кораби едва не се сблъскаха в Южнокитайско море. А американското ФБР постави капан в Белгия за висш служител на китайското разузнаване и го екстрадира в САЩ, предизвиквайки гняв в Пекин.

Междувременно Вашингтон значително засили войнствената си реторика, представяйки Китай като опасен противник. По време на заседание на Съвета за сигурност през миналия месец американският президент Доналд Тръмп обвини Пекин, без да се позовава на доказателства, че се опитва да го свали от власт чрез намесата му в американските избори.

Няколко дни по-късно неговият вицепрезидент Майк Пенс разшири обвинението, изтъквайки, че Китай провежда масирани действия, включително "насилнически" методи за намеса в американската вътрешна политика, за да доведе на власт "различен американски президент". Пенс, подобно на президента, не представи доказателства за твърдението.

Повечето експерти посочват, че Китай - макар и лидер в икономическия шпионаж, който се опитваше да лобира срещу политиката на Тръмп за митата - не се опитвал да хакне изборите в САЩ по начина, по който Русия се намеси в президентските избори през 2016 г., които вкараха Тръмп в Белия дом.

Ала китайското правителство е прекратило примирието в киберсферата, договорено между китайския президент Си Цзинпин и бившия американски президент Барак Обама през 2015 г., отприщвайки армии от хакери още веднъж в търсене на търговските тайни на американски компании.

А Пекин е наредил на военния си флот да използва далеч по-агресивни тактики за спирането на американски кораби, както и кораби на техните съюзници да плават близо до островите и рифовете в Южнокитайско море, към които има териториални претенции и превърна във военни аванпостове, за да упражнява контрол над стратегическите морски пътища.

Примирието в киберсферата през 2015 между Си и Обама не прекрати кибершпионажа по какъвто и да било начин, но това доведе до драстично намаляване на кражбите на интелектуална собственост от страна на китайската държава за конкурентна полза на китайската индустрия. Това примирие сега е напълно приключило, изтъква Дмитрий Алперович, съосновател на фирмата за киберсигурност CrowdStrike.

"CrowdStrike сега може да потвърди, че Китай отново (след голям спад в дейността през 2016 г.) е най-голямата заплаха като държава по отношение на хакерски атаки срещу западната индустрия", написа Алперович в "Туитър".

Кристофър Пейнтър, който беше първият американски дипломат в областта на киберсигурността при управлението на Обама, заявява, че Пекин се е съгласил със споразумението през 2015 между САЩ и Китай, защото китайците не са искали заплахата от санкции да засенчи държавно посещение на Си Цзинпин.

"Това не се разглеждаше само като въпрос в областта на киберсигурността, но и като въпрос от областта на икономическата и националната сигурност, който засегна цялостните отношения", коментира Пейнтър, който сега е комисар в Глобалната комисия за стабилност на киберпространството, като допълва: "Разбира се, все още имаше хакерски атаки, но имаше значително намаление."

"Ако отчетеното увеличение е вярно, бих го приписал отчасти на това влошаване на цялостните отношения", отбелязва Пейнтър.

Междувременно САЩ засилиха контрамерките си, придвижвайки се от игра на отбрана - закърпвайки уязвимости и идентифицирайки китайски хакери - в офанзивни действия.

През миналата седмица Министерството на правосъдието на САЩ за първи път успя да екстрадира висшия китайски офицер от разузнаването Янджун Су, който беше подмамен в Белгия на 1 април, смятайки, че ще му бъдат предоставени търговски тайни от американски авиокомпании на флашка от източник, който той е бил вербувал. Белгийските власти, работещи с американските си колеги, са го чакали.

Китайските власти определиха твърденията за Су като "изсмукани от пръстите". В отговор на въпроси, свързани с твърденията за китайски шпионаж, Лу Канг, говорител на китайското външно министерство заяви: "Обвиненията са неоснователни. Настояваме САЩ да спрат да използват т. нар. "киберкражба", за да дискредитират Китай ... и да накърняват китайско-американските отношения."

Говорителят изтъкна, че се надява, че САЩ и техните съюзници ще "изоставят ... менталността на студената война и тази игра с "нулева сума" и ще се отнасят към развитието на Китай с "отвореност, съпричастност и сътрудничество".

Китай вече не просто предизвиква САЩ на масите на търговските преговори и в сенките на кибершпионажа. Неговите въоръжени сили увеличават зоната му на влияние в Тихия океан, завладявайки контрола върху оспорвани острови и рифове в Южнокитайско море, изграждайки военни аванпостове върху тях и имайки териториални претенции към водите около тях.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама