Държавата прави кампания в подкрепа на донорството на органи

12:50, 17 окт 18 25 1013 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Държавата започва информационна кампания за донорството. “Ще направим кампания в подкрепа на донорството на органи и бързи законодателни промени, които да облекат неговите процедури”, казаха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Заедно с председателя на Комисията по здравеопазване в парламента Даниела Дариткова те участваха в среща на премиера Бойко Борисов с близките на Адриан Петков, който почина, докато чака да му бъде направена белодробна трансплантация в чужбина.

Министър Ананиев добави, че е разпоредил пълна проверка по случая за действията на звената на Министерството на здравеопазването от 2016 г. досега.

“Без да имаме донори няма как да спасяваме живота на много хора, които очакват трансплантация”, заяви още министър Ананиев. “Правим всичко възможно тези трансплантации да се правят в България, но е нужна подготовка, която ще продължи две - три години”, посочи още министърът.

Той разясни, че за да станем член на "Евротрансплант" и да ползваме клиниките в Европа, трябва да имаме годишно 70 донора на органи, а те са под десет.

"Комисията по здравеопазване към Народното събрание ще се ангажира със законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство в България, и да дадат добра нормативна основа за развитие на трансплантационната ни система", заяви председателят на ресорната комисия д-р Даниела Дариткова.

Ананиев съобщи, че Министерството на здравеопазването изгражда трансплантационен регистър. Регистърът ще включва информация за предтрансплантационното състояние, данни за самата трансплантация, както и за следоперативното състояние и следене на българските граждани. Целта е да има комплексна картина на здравните грижи, оказвани на пациентите, нуждаещи се от трансплантация.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама