Германия освобождава осъден за атентатите от 11 септември 2001 година

12:40, 17 окт 18 / Свят 25 470 Topnovini
1

Съучастник на атентаторите от 11 септември 2001 година излежа присъдата си в Германия и ще бъде депортиран в Мароко, съобщава БГНЕС, цитирайки "Дойче веле".

Мюнир Мотасадък излежа почти 15 години по присъда за съучастие в над 3000 убийства при терористичните нападения в Съединените американски щати от 11 септември 2001 година и членство в терористична организация.

Мотасадък, която е пребивавал постоянно в Хамбург, беше арестуван два месеца след като самолетите се врязаха в Световния търговски център в Ню Йорк. Той се превърна в първия обвиняем във връзка с нападенията.

След дело, проточило се повече от пет години, Мотасадък беше осъден на 15 години. Той е осъществявал банковите преводи на ислямистите от клетката в Хамбург и им е помагал да се укриват.

Той никога не е отричал, че е познавал атентаторите, но твърди, че е нямал никаква представа за конкретните им намерения. Подкрепата му за терористите според него не била нищо повече от нормална услуга между приятели. Обучението си във военен лагер на джихадисти в Афганистан през 2000-та година той обяснява с желанието да получи базово военно обучение, подобно на германците, за които по това време военната служба е задължителна.

Мотасадък се преселва от Мароко в Германия в началото на 90-те години на миналия век. В Хамбург той се записва да следва електроинженерство. Именно в университета той се свързва с други студенти радикални мюсюлмани.

Въпреки съмнителните му контакти, хората го определят като "приятен младеж", "дружелюбен", "учтив", "резервиран".

Властите във Федералната република взеха решение да екстрадират Мотасадък в родината му Мароко и да му забранят да посещава Германия до 2064 година, когато той ще бъде на 90 години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 52 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.